Na Hornoplánsku se zrodila petice za lanovku na Hraničník

9. únor 2009

Horní Planá patří k obcím s největší nezaměstnaností na jihu Čech. Jednou z možností, jak vytvořit nová pracovní místa je vybudování lanovky z Nové Pece na Hraničník. Podnikatelé a ostatní občané Hornoplánska sepsali petici,ve které požadují prosazení tohoto projektu.

Nová lanovka by propojila rakouské středisko Hochficht s českou stranou,což by rozšířilo turistický ruch v dané oblasti a tím i nabídku pracovních příležitostí pro místní obyvatele.

"Jde nám o oživení zdejšího regionu, v podstatě aktivita tu je jen v létě a zima by k tomu hodně pomohla. Lidé, kteří k nám jezdí z zimě, pak jezdí i na jaře a na podzim a sezónnost se prodlužuje. Provozovatelé penziónů a jiného ubytování by měli možnost fungovat a tím by vznikly další pracovní příležitosti ve službách. Je potřebu tady mít něco, čím návštěvníky přilákáme a to se netýká jen samotné přírody, ale i zajištění okolo," řekl iniciátor petice a majitel penzionu U Medvídků v Hůrce Ivo Horváth.

Petici, kterou od ledna podepsalo už 800 až 1000 lidí, podporuje také starosta Horní Plané Jiří Hůlka, protože kromě zaměstnanosti by zde vzniklo i nové ekologické dopravní spojení Lipna s rakouskou stranou: "Podle studie, kterou máme k dispozice, by mohlo vzniknout až 1000 nových stálých pracovních míst na celém Lipensku. Pokládáme za nerozumné, že do areálu Hochficht se musí dojíždět přes 40 kilometrů přes hraniční přechod Zadní Zvonková."

Petici mají občané možnost podepisovat až do půlky března.

Spustit audio