Na horách ráno napadl sníh, silnice jsou s opatrností sjízdné

24. březen 2014

Do Krkonoš, Krušných, Jizerských a Orlických hor se vrátila zima. Přes noc napadlo na některých místech několik centimetrů, místy ale až čtvrt metru sněhu. V nižších polohách jsou cesty mokré. Sněží i na Šumavě nebo v Jeseníkách na Pradědu.

Sněžení zatím nebylo tak intenzivní, jak předpovídali meteorologové.

Místo desítek centimetrů tak většinu výše položených míst pokryl jen sněhový poprašek.

Silničáři ale i tak byli už od večera v terénu - čtyři sypače jezdily v oblasti Janských Lázní, Pece pod Sněžkou a Horní Malé Úpy, preventivně sypaly a pluhovaly kvůli silnému větru a závějím, situace je ale zatím klidná.

Komplikovanější může být jízda na Benecku a Horních Mísečkách, kde se tvoří sněhové jazyky a v prudkém stoupání mohou mít auta problémy. Policisté také zaznamenali více nehod než obvykle, ale nebyly vážné.

Pod mokrým a těžkým sněhem se navíc lámou větve, které zůstávají na silnicích. Pokud bude sněžit dál, mohou padat i celé stromy.

Sníh padá dnes i v Jihlavě

Opatrní by tak vedle řidičů měli být také turisté a běžkaři. Na Jizerské magistrále už je navíc zapadaná stopa, protože se kvůli jarní těžbě dřeva už neupravuje.

Sněžit může ještě v noci

Na jihu Čech přes noc nasněžilo přes 20 centimetrů sněhu, hlavně na Šumavě na Prachaticku, Vimpersku a u Volyně na Strakonicku. Řidiči tak měli problémy na zledovatělých a zasněžených silnicích, žádná nehoda se ale nestala.

Vozovky už jsou prohrnuté a posypané, na většině území kraje už nesněží ani neprší. Dnes odpoledne už má být počasí mírnější a sněžit má maximálně v noci a zítra ráno na Prachaticku, kde může napadnout nejvýše několik centimetrů. Jinde bude pršet.

Hustě sněžilo na některých místech Vysočiny, například na Žďársku, ale i Jihlavsku. V celém kraji už však prší. Srážky by měly přes den začít slábnout, bude se oteplovat a sníh roztaje. Sněžení může přijít na Vysočinu ještě v noci, v týdnu se vrátí jaro s teplotami kolem 10 stupňů.

V Peci pod Sněžkou dnes připadlo 15 centimetrů sněhu
autoři: Ivana Bernáthová , ost , PLE , Jiří Fremuth , sib , Romana Lehmannová
Spustit audio