Na Dušičky policisté posílí hlídky. Sledovat budou dopravu i auta v okolí hřbitovů

2. listopad 2019 07:00

První listopadový víkend, na který připadá Památka zesnulých, přinese větší provoz a na silnice také vyjedou sváteční řidiči. Jihočeští policisté proto posilují hlídky, kromě dopravy se zaměří i na okolí hřbitovů.

Všichni řidiči starší 65 let by u sebe měli mít potvrzení o lékařské prohlídce. „Osoba starší 65 let se musí podrobovat pravidelné lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po třech letech, tedy v 68 letech, a poté každé dva roky,“ připomíná jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Policisté počítají s tím, že o dušičkovém víkendu vyjede na silnice i řada takzvaných svátečních řidičů. Na místě je proto ohleduplnost.

Manželé Bujáčkovi si auto půjčují od syna a jezdí minimálně, při každé takové cestě jsou proto ostražití oba. „To víte, on musí opatrně a já pořád sleduji, jestli něco nejede,“ komentuje paní Bujáčková.

Čtěte také

Policisté upozorňují řidiče také na to, aby v autě nenechávali věci. Například paní Marie, která byla na jindřichohradeckém hřbitově zapálit svíčku, to nikdy nedělá. „Nikdy si nenechám tašku s doklady a penězi v autě, a když třeba jdu od hrobu pro vodu, tak si tašku beru s sebou,“ říká. Opatrná je i proto, že má zkušenosti s krádeží výzdoby hrobu.

Hana Millerová lidem doporučuje, aby si své hroby vyfotografovali. „V případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu,“ vysvětluje.

Ani o dušičkovém víkendu se řidiči nevyhnou kontrolám na alkohol. S větším počtem policejních hlídek na silnicích musejí počítat až do pondělí.

Spustit audio

Související