Na druhém bloku Temelína začnou opět zkoušky

4. listopad 2002

Reaktor druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín, který je od 28. srpna odstaven, bude v nejbližších dnech znovu nastartován a personál elektrárny bude pokračovat v přerušených zkouškách energetického spouštění. Pracovníci začali předávat dokumentaci o připravenosti bloku Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který musí opětovné spuštění reaktoru povolit.

"O víkendu jsme provedli tlakové zkoušky, které jsou nezbytné po každém odstavení bloku a jeho vychlazení. Blok je v takzvaném horkém stavu a v současnosti nastavujeme bezpečnostní systémy do pohotovostního režimu," řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Dodavatelská firma podle něho připravuje turbogenerátor na uvedení do provozu. Důvodem odstávky bloku byla opakovaná závada rotoru generátoru.

První temelínský blok pracuje na základě požadavku České přenosové soustavy a technického dispečinku a.s. ČEZ již dva týdny na plný výkon a vyrábí kolem 1000 megawattů elektřiny. Na závěr roku je plánováno jeho odstavení. Na 100 procentech bude jeho výkon po celý leden příštího roku, protože v tomto měsíci je spotřeba elektřiny nejvyšší. Na začátek února chystá elektrárna asi dvouměsíční odstávku prvního bloku. Při ní vymění v reaktoru čtvrtinu paliva.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio