Na českobudějovickém náměstí tisknou ve 3D z betonu. Po písmenkách vzniká slovo

6. červen 2019

3D tisk není jen pro výrobu drobných předmětů, například z plastu nebo jemu podobných materiálů.

Výtvarníci a architekti tisknou v Českých Budějovicích z betonu. „Realizujeme tady 3D tisk betonu, což je neobvyklá věc a už vůbec ne pro výtvarné účely,“ řekl na místě Michal Trpák.

Betonové Budějice

„Právě vzniká písmeno B, a chceme vytisknout i další písmena tak, aby vzniklo slovo Budějice,“ dodal. Betonový nápis bude stát na Sokolském ostrově a pak se přesune na některý z kruhových objezdů.

3D tiskárna, tvůrce betonové sochy

Na 3D tisku spolupracuje také organizace PET MAT. „Beton rychle tuhne a ten robot je poměrně hladový. Běhá tady okolo asi pět lidí a připravují beton. Je to náročné na fyzickou práci.“

Řidič robota

Robot by sám tisknout neuměl, je třeba mu předem stanovit úkoly. „To je nahrané tady v USB disku, on ví, kudy se má pohybovat,“ říká Jiří Vele z ČVÚT. V ruce třímá ovládací panel. „Já ovlivňuji jeho rychlost a kolik betonu se vylije na to které místo.“

3D tisk z betonu by se v budoucnu mohl využít nejenom pro umělecké předměty, ale kupříkladu také pro tisk městského mobiliáře, například laviček.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.