Na budějovické záchytce končí v době pandemie víc lidí, lůžek je ale kvůli covidu míň

20. prosinec 2021 10:32

Na českobudějovické záchytce nezůstávají ani jeden den volné pokoje. Počet klientů se v době pandemie zvýšil. Je mezi nimi víc žen a také mladších lidí. Covid-19 změnil práci zdravotníků na tomto pracovišti i v jiných ohledech.

„Máme tady tři pokoje. Podle nařízení v době covidové můžeme obsadit pouze tři lůžka, aby klienti byli v pokojích po jednom,“ ukazuje staniční sestra protialkoholní záchytné stanice v Českých Budějovicích Drahomíra Procházková.

V době pandemie koronaviru je na záchytce míň lůžek, pacientů naopak přibylo. „Vedeme tady normálně lékařskou a zdravotní dokumentaci, tu máme v šanonech. Tady máme šanon za listopad plný a v říjnu jsme museli mít šanony dva. Říjen byl opravdu silný, za měsíc tudy prošlo celkem 121 lidí. Kdybychom měli padesát lůžek, tak je obsadíme,“ dodává sestra.

Čtěte také

Zdravotníci přivážejí do záchytné stanice stálé klienty, ale za poslední rok přibylo i hodně nových. „Doba covidová přinesla větší konzumaci alkoholu, alespoň my to tak vidíme. Vznikají rozpory v rodinách, lidé přišli o práci, ta doba je nejistá, už se to táhne dlouho, takže přibývá i agrese,“ popisuje Drahomíra Procházková.

Mezi současnými pacienty se vyskytuje víc mladých lidí a také žen. „Dříve ženy byly doma, měly alkohol různě schovaný, nyní už pijí dost i na veřejnosti, a tím pádem se dostávají k nám,“ uvádí lékař Jan Tuček.

Práce zdravotníků na záchytce je v současnosti nebezpečnější než dřív. „My nevíme, jestli ti lidé mají covid, ani oni sami to neví. Hrozí, že jsou infekční, takže jsme vysoce rizikové pracoviště,“ připomíná Jan Tuček.

Kapacita českobudějovické protialkoholní záchytné stanice je nedostačující. Klienti tak často končí v nemocnicích, kde svým chováním ve většině případů naruší chod celého oddělení.

Spustit audio

Související