Mykoložku Libuši Kotilovou vozil tatínek na houby v batohu

25. říjen 2013

„Když jsem byla asi tříletá, tak mě tatínek bral na houby zabalenou v batohu,“ vzpomíná mykoložka Libuše Kotilová na své houbařské začátky. „Měl totiž jednomístnou motorku, na které nesměl nikoho dalšího vést.

Když jsme přijeli k lesu, tak si mě ale přendal na rám dopředu před sebe, přivázal si mě šálou a pokračovali jsme dál, “ dodává o svérázném způsobu dopravy. Tatínek Libuše Kotilové byl třeboňský lékař Jiří Kubička, který zároveň patřil mezi nejznámější české mykology druhé poloviny 20. století.

Do doby, kdy vyrážel do lesů s tehdy malou dcerou, se datuje i jeden z jejich společných mykologických úspěchů, objev nového druhu drobné houby. Spolu s dalším věhlasným odborníkem na houby Mirko Svrčkem ji Jiří Kubička pojmenoval po své dceři latinsky octospora libussae, česky osmisporka neboli zemnička Libušina.

Zážitky z houbaření nasměrovaly i následný životaběh Libuše Kotilové. Vystudovala mykologii na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity a nastoupila do třeboňského Botanického ústavu Akademie věd. V něm se sice věnovala výzkumu řas, ale jak říká, všechny volné chvíle využívala k dalšímu studiu hub.

Po pádu komunistického režimu Libuše Kotilová vstoupila do komunální politiky a stala se první porevoluční starostkou Třeboně. „Byla to tak převratná doba, že jsem na čas musela pověsit mykologii i jako koníček na hřebík, to by ani jinak nešlo,“ říká o začátku 90. let. Nyní se ale opět věnuje houbám naplno. Letos uspořádala už 6. ročník výstavy hub v Třeboni a za nedlouho jí vyjde kniha s příznačným názvem „Můj život s houbami“.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenal redaktor Filip Černý.

autor: Filip Černý
Spustit audio