Můžou za to Japonci. Hrušínský a Soukup ve fiktivním rozhovoru o nečekaném útoku na Pearl Harbor

4. prosinec 2022

7. prosince 1941 zaútočilo Japonsko na americkou vojenskou základnu v Pearl Harboru. Právě tímto zlomovým okamžikem druhé světové války se inspiroval Oldřich Daněk při psaní povídky s názvem Můžou za to Japonci. Pojal ji jako fiktivní rozhovor svědka útoku a starého advokáta.

Účinkují: Pavel Soukup, Rudolf Hrušínský, Vladimír Fišer, Josef Červinka
Napsal: Oldřich Daněk
Dramaturgie: Oldřich Knitl
Zvukový mistr: Pavla Horynová
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1993

Útok na Pearl Harbor byl překvapivým úderem japonského námořnictva proti vojenské základně Spojených států na Havajských ostrovech. Pro Američany to byl „den hanby“, po němž následoval jejich vstup do druhé světové války.

Spisovatel Oldřich Daněk na základě historické události vymyslel fiktivní rozhovor. Rozhlasová verze povídky Můžou za to Japonci vznikla v roce 1993.

V roli nadporučíka Lockharda, který byl přímým svědkem útoku, vystupuje Pavel Soukup. Roli advokáta Fielda načetl Rudolf Hrušínský.

- Neviděl jsem Japonce, viděl jsem velmi mnoho bodů na obrazovce radiolokátoru, až po válce se zjistilo, že jich bylo 183.
- A zjistil jste i vzdálenost - 136 mil.
- Vidím, že jste dobře informován.
- Prostudoval jsem všechno dosažitelné.
- Všichni všechno dobře prostudovali.
- Byl to pro Ameriku „den hanby“, takže všechno je probráno ze všech stran.
- A přesto to dnes znovu probírá komise Kongresu.
- Ano, a budou to dál probírat historici, vstoupilo to do dějin radaru…
(fiktivní rozhovor nadporučíka Lockharda, přímého svědka útoku, s advokátem z jedné prestižní americké advokátní kanceláře)

Oldřich Daněk

Dramatik, spisovatel, režisér a scenárista Oldřich Daněk se narodil v roce 1927 v Ostravě. Vystudoval gymnázium, maturoval krátce po válce a na čas nastoupil jako herec do ostravského Divadla mladých. Z té doby pocházejí i jeho první literární práce.

Vystudoval herectví a divadelní režii na pražské DAMU. V 50. letech působil jako režisér v Krajském oblastním divadle v Hradci Králové a v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. V té době se také dostal k filmu.

Jako dramatik i spisovatel často zpracovával témata z historie. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vznikla jeho historická románová trilogie Král bez přilby, Vražda v Olomouci a Král utíká z boje z období posledních Přemyslovců.

Mezi jeho nejznámější divadelní hry pak patří historické drama Dva na koni a jeden na oslu, Vévodkyně valdštejnských vojsk nebo Válka vypukne po přestávce. Spolu s Janem Otčenáškem napsal scénář k populárnímu televiznímu seriálu Byl jednou jeden dům. Oldřich Daněk si vyzkoušel i žánr rozhlasové hry.

Zemřel v roce 2003 v Praze.

Spustit audio

Související