Muzikálový herec Roman Tomeš: Kdybych si nezlomil nohu, možná by se můj život odvíjel jinak

4. listopad 2022

Na kontě má přes dvě desítky muzikálů, kvůli roli se učil chodit v podpatcích, účastnil se reality show Výměna manželek, jinak o sobě ale říká, že je introvert.

Zpěvák a herec Roman Tomeš byl dvakrát nominovaný na cenu Thálie. Nominace za ženskou roli v rockové show Hedwig ho překvapila. „Myslím, že na české poměry je to téma, které se tady moc nehraje a provokuje. Myslel jsem, že Thálie je spíš za tradičnější díla, takže nás potěšilo, že se posouváme. Ten nápad vznikl mezi mnou a dvěma kamarády v době covidu, divadlo nám chybělo.“

Ačkoli stojí za nápadem, tvrdí, že je to pro něj jedno z nejnáročnějších představení, které kdy zkoušel. „Musel jsem se naučit chodit jako žena, myslet jako žena. Mám blízko ke svobodomyslnosti a rád tato témata otevírám. Je mi jedno, jestli je někdo gay nebo lesbička. A vím, že je těžké žít v té identitě, ve které nechcete být.“ S přípravou mu hodně pomáhala jeho žena, herečka Míša Tomešová.

Hercem díky zlomené noze

Hrál poměrně úspěšně fotbal, studoval obchodní akademii, ale pak se rozhodl, že se přihlásí na konzervatoř. „To rozhodnutí se změnilo v mých 17 letech, kdy jsem si zlomil nohu a nemohl fotbal hrát. Myslím si, že kdyby se to nestalo, tak se možná můj život odvíjí jinak. Skoro symbolicky se něco ve mně zlomilo celkově. Najednou jsem chtěl něco víc, než jen kopat do míče. Takže jsem ani nečekal, až se noha zahojí, a přihlásil se na konzervatoř.“

Jako dítě byl prý velmi uječený. „Asi se tam už začal vyvíjet můj hlas, který chtěl ven. Ale byl jsem hodně cílevědomej, to mám dodneška. Ale jinak jsem poměrně introvert,“ překvapuje.

Výměna manželek

S ženou dostali nabídku účinkovat v reality show Výměna manželek. „Zarazilo nás to a dlouho jsme tu nabídku zvažovali. Naším kritériem bylo, že pokud do toho půjdeme, tak aby to bylo prospěšné nějaké věci. Já byl doma 10 dní se samoživitelkou, která měla čtyři dcery. Tím se toto téma otevřelo, mé náhradní manželce to hodně pomohlo finančně, byl jí založený transparentní účet a dodnes jí tam lidé posílají peníze.“

Přiznává, že jemu i Míše to také pomohlo, protože v té době řešili osobní neshody. „Možná působíme v pohodě, ale máme to jako všichni ostatní. Taky řešíme problémy. Takže jsme víc zpomalili a začali brát náš vztah víc do hloubky,“ pochvaluje si zpěvák.

Alex Mynářová a Roman Tomeš

Jaký prozradil intimní zážitek při početí obou synů? Účinkuje v muzikálu Biograf láska, jak vnímal zprávu o odchodu Hany Zagorové, která soubor zastihla na zkoušce? Doma má zeď afirmací, co tam má napsáno? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio