Muzeum řemesel na Statku Bernard v Královském Poříčí nabízí návštěvníkům zábavu i poučení

23. srpen 2020

Statek Bernard najdete v blízkosti bývalého dolu na hnědé uhlí v Královském Poříčí na Sokolovsku. Pochází z 20. let 20. století a původně to byl hospodářský dvůr, který měl za úkol poskytovat zázemí uhelné společnosti. Dodával jí maso a nejrůznější zemědělské produkty. V roce 2006 se podařilo statek zrenovovat v tradičním chebském stylu a otevřít jeho brány veřejnosti.

Navštívit v něm můžete třeba muzeum, které se zaměřuje především na tradiční řemesla. Dozvíte se, jak probíhala zabíjačka, jak se zpracovávalo mléko, obilí nebo mouka. Sami si vyzkoušíte obilí za pomoci cepu vymlátit.

Obdivovat zde můžete také sbírku historických kočárů nebo unikátní panské barokní saně. Jednotlivé expozice jsou navíc vybaveny velkoplošnými fotokulisami s rekvizitami a vtipnými texty, s nimiž se můžete i vyfotografovat.

Připraveny jsou také řemeslné kurzy v truhlárně, v dílně vonných svící a mýdel nebo v dílně designu. V letních měsících jsou oblíbené včelařské kurzy. Pod odborným dohledem si vybrané řemeslo vyzkoušíte a odnesete si vlastnoručně vyrobený suvenýr.

Na statku najdete i zookoutek

Pro děti je nově otevřené muzeum lega a velkým lákadlem je zookoutek s domácími zvířaty. Na statku pravidelně pořádají jarmarky, trhy, akce pro děti a v létě koncerty pod širým nebem. Otevřeno tu mají každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.