Muzeum keramiky v Bechyni opustilo po letech zámek a přestěhovalo se do nových prostor

16. srpen 2021 15:29

V opraveném bývalém domě služeb nově sídlí Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni na Táborsku. Pobočka Alšovy jihočeské galerie se tam přestěhovala ze zámeckého areálu. Kromě výstavního sálu má k dispozici nové restaurátorské dílny i depozitář.

Jako první se uvnitř budovy představuje výstava prezentující výsledky letošního ročníku tradičního mezinárodního keramického sympozia. „Máme tady díla šesti umělců a umělkyň, účastníků letošního sympozia. Naším cílem bylo, aby každý artefakt byl trošku jiný, takže máme kolem sebe různé sochařské objekty, instalace i třeba intervence do galerijního prostoru,“ popisuje kurátorka výstavy Mimo kruh Kristýna Péčová.

Výstavní sál v novém sídle Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni

Jednou z účastnic sympozia a zároveň vystavujících na výstavě Mimo okruh je Ivana Králíková, česká umělkyně, která žije ve Švédsku. Ve své tvorbě se zabývá lokálními materiály. „Snažím se vytvořit citlivější přístup ke keramice a materiálům. Prozkoumala jsem tady místní suroviny, které existují už v nějaké postindustriální krajině, tedy krajině, která byla ovlivněná člověkem. Sklidila jsem vzorky a ty jsem zpracovala ručně,“ líčí.

Kromě hlavního výstavního sálu má muzeum keramiky v nových prostorách restaurátorskou dílnu a také depozitář. „V těchto dnech se naplno věnujeme stěhování sbírek ze zámku. Intenzivně balíme a velmi opatrně převážíme exponáty do nových prostor. Je tady naprosto nový regálový systém, máme nové ukládací boxy, takže je to velká změna,“ potvrzuje vedoucí úseku prezentace sbírek Alšovy jihočeské galerie Miroslav Růžička.

Na rozdíl od stávajících prostor v zámku bude nové sídlo muzea otevřené celoročně. Kromě výstavy Mimo kruh je zde k vidění také expozice představující vybraná keramická díla ze sbírek Alšovy jihočeské galerie. Obě výstavy můžou lidé navštívit do 10. ledna 2022.

Spustit audio

Související