Může za to můj manžel, že jsem šla na konzervatoř, říká Simona Vrbická

21. únor 2017
Tandem

Hamlet, Ostře sledované vlaky nebo Přelet nad kukaččím hnízdem patří k hrám, ve kterých Simona Vrbická účinkovala v Divadle pod Palmovkou. Ztvárnila i několik princezen, ale poslední dobou je především divadelní herečkou. O svém kariérním startu i oblíbených vzorech mluvila s Janem Rosákem.

Simona Vrbická se narodila na pražské Štvanici do lékařské rodiny. Maminka stále pracuje jako fyzioterapeutka vrcholových sportovců, otec byl ortoped a primář na protetice. Nejspíš si přál, aby se jeho dcera stala doktorkou. Simona Vrbická se ale shodou náhod zaměřila na kulturu.

„Když mi můj muž Václav Kopta vyčítá, že jsem herečka, vždycky mu říkám, že za to může. On vlastně způsobil, že jsem šla na konzervatoř. Bydleli jsme kousek od sebe, ale neznali jsme se. Měli jsme stejnou profesorku na klavír. A mě klavír zoufale nešel. Jestli na něco opravdu nemám nadání, jsou to hudební nástroje. S paní profesorkou jsme si ale rozuměly. A ona mi říkala ‚ke mně chodí ten mladej Kopta, hlásí se na konzervatoř na herectví, to by bylo pro tebe, piáno moc ne. Tak to zkus‘. A sama mi sehnala profesora, Milana Karpíška, který mě učil herectví. A dostal jsem se. Takže tam jsme se setkali s mým mužem a od té doby jsme spolu.“

Čtěte také

Hned po absolvování konzervatoře dostala Simona Vrbická angažmá, pravidelně hrála ale už v průběhu studií. Ve čtvrtém ročníku například získala titulní roli v Divadle Na zábradlí ve hře Ifigenie v Aulidě, její matku ztvárnila Jana Preissová a otce František Husák. Ještě o něco dříve se ale objevovala na televizních obrazovkách v roli princezen.

Simona Vrbická, Jan Rosák

„Začala jsem zhruba druhý, třetí ročník pozvolna točit. Když dnes vidím to anorektické stvoření, 50 kilo i s postelí, jak tam chrastí. Já se na to nemůžu dívat, trpím. Byla to asi dobrá zkušenost, ale nemůžu se na to dívat. Ani s dcerami se na to nedívám, ty odcházejí. Ony jsou velmi kritické.“

Kdo byl v dětství hrdinou Simony Vrbické? A také miluje autobusy jako její manžel Václav Kopta? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio