Musí se nalinkovat a je těžká, váží čtyři nebo pět kilogramů, říká kronikářka o své kronice

29. srpen 2020

Další díl Jihočeských kronik přináší vycházku do minulosti s Miluší Malinovou z Nové Bystřice a ukázku toho, jak šel život za nového koronaviru s Danielou Wimmerovou z Kaplice.

Jak přišla Bystřice ke svému jménu

Miluše Malinová, kronikářka města Nová Bystřice

Když bylo třeba osídlit jižní kraje získali johanité v roce 1175 několik lánů půdy a při potoku Vistritz – Bystrý, který zřejmě svižně tekl, vymýtili lesy a začali obydlovat tuto krajinu.

„Až z toho vznikla Bystřice, takže by se dalo říct, že původní název je od toho potoka,“ vysvětluje Miluše Malinová, která má velice ráda historii a dodává: „Vždycky se říkalo, že střed Bystřice měl být někde, jako je dneska Mnich, což je zaniklá vesnice při rakouské hranici jeden kilometr jižně od Nové Bystřice. Ale když v devadesátých letech minulého století dělali výzkumy v novobystřickém kostele, tak zjistili, že pod jeho základy jsou základy rotundy, která má 13,5 m vnitřní průměr a 17,5 m vnější, takže to by bývala byla obrovská rotunda."

A novobystřická kronikářka se zápalem pro dějiny vynese další triumf: „Adam Pavel Slavata natolik miloval Bystřici, že se rozhodl, že tady nechá svoje srdce. Ačkoli je pohřben v Jindřichově Hradci, jeho srdce odpočívá v dřevěné schránce ve zdi kostela. Proto řezbáři vyřezali před kostelem tulipán se srdcem vevnitř a to zobrazuje srdce Adama Pavla Slavaty.“

Jak se žilo v Kaplici za koronaviru

Daniela Wimmerová, kronikářka města Kaplice na Českokrumlovsku

„Vždycky dvoje takovéhle desky mi vzniknou během roku. Na začátku to vypadá, že tam nebude co dát. A potom se to tak nějak rozjede,“ ukazuje Daniela Wimmerová fotografickou a výstřižkovou přílohu ke kronice Kaplice za první pololetí letošního roku. Novoroční koncert, příchod Tří králů a masopust a pokračuje:

„A najednou přišla vlna koronaviru. Tak to vypadalo, že do té kroniky nebude letos co napsat. A když jsme začali mapovat život v době koronaviru dělala jsem si fotky, jak šel život, co se ve městě událo. Život zdánlivě nešel, ale když se podíváte do té kroniky, tak zjistíte, že šel," vysvětluje Daniela Wimmerová a ukazuje snímky učňovského střediska.

„Tadyhle zase máte základku, když se vracela do školy.“ Školní lavice jsou rozmístěné dále od sebe a děti a učni v nich sedí po jednom.

Další snímky v příloze zachycují masopust. Letos jako fór byl součástí některé z masek nasazený respirátor. A netušili, že za nějakou chvilinku s tím budou běhat doopravdy,“ pousměje se účastně kronikářka.

Na následujících fotografiích už lidé mají na obličejích roušky. A kronikářka cituje z kroniky: „Vedení města Kaplice pozvalo na slavnostní setkání 12 pracovnic působících v kaplických terénních sociálních službách, aby jim vyjádřilo svůj dík za jejich obětavou práci a nasazení v době koronavirové epidemie. Pro všechny, kdo pomáhali v době koronavirové pandemie, jako poděkování připravilo město v měsíci srpnu koncert v podání Pavla Šporcla a cimbálové kapely Gipsy Way Ensemble.“

Celý díl Jihočeských kronik si poslechněte online nebo si jej můžete stáhnout do svých počítačů a mobilů a poslouchat později.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Petr Kronika
Spustit audio

Související