Multimediální expozice Filmový uzel připomíná dlouhou historii zlínských ateliérů na Kudlově

16. květen 2023

Měli byste chuť podívat se na první loutkový film známé animátorky Hermíny Týrlové o Ferdovi Mravencovi, projít si Patro legend s expozicí v podobě filmového pásu nebo si o víkendu vyzkoušet animační dílnu pro děti? Tak to vás pozveme do multimediální expozice nazvané Filmový uzel ve Zlíně.

Filmový uzel vznikl před lety v jedné z budov filmových ateliérů ve Zlíně na Kudlově. „Máme tady například loutky od Hermíny Týrlové, třeba z pohádky Nepovedený panáček nebo repliku figurky z filmu Ferda Mravenec,“ říká ředitel Lukáš Sušila a dodává: „Filmový uzel jsme vybudovali jako vzpomínku na více než osmdesátiletou historii filmových ateliérů na Kudlově. Expozice představuje jak významné osobnosti, které tady na Kudlově působily, tak díla, která tady vznikla. A bylo jich bezpočet.“

Své putování Filmovým uzlem můžete začít v kavárně, kde si koupíte vstupenky. V kavárně mohou rodiny s dětmi využít dětský koutek, milovníci knih pak filmovou knihovničku. V prvním patře se nachází Patro legend, které je jádrem expozice a kde kromě různých předmětů objevíte i pohled na historii nejen zlínského filmu v podobě filmového pásu.

O patro výš se pak nachází zrekonstruovaný původní kinosál, který ve své době sloužil ke kontrolním projekcím zpracovávaných materiálů. Je zde i výtvarná dílna, kde se odehrávají různé animační workshopy.

Návštěvu Filmového uzlu ocení dospělí zájemci o filmovou historii, ale zaměřena je i na děti. Ty se mohou o víkendech zúčastnit animační dílny. V případě zájmu je možné si objednat i komentovanou prohlídku, v rámci které provádí Filmovým uzlem Zdeněk Krupa, kameraman a spolupracovník režiséra Karla Zemana.

„Ateliéry vznikly na Kudlově v 30. letech minulého století na zelené louce a postupně se rozrostly do areálu o více než deseti budovách. Některé z nich, zejména v posledních letech, přestaly sloužit svému účelu. Samotný Filmový uzel je umístěn ve dvou objektech. Jeden je jednou z prvních budov, která v areálu vznikla. Druhý byl vybudován v 80. letech,“ říká zlínského ředitel Filmového uzlu.

Spustit audio