Můj největší hrdina byl samozřejmě Nicholas Winton, říká Lady Remoska

25. leden 2017
Tandem

Přednáší, organizuje výměnné pobyty studentů, předvedla Angličanům kouzlo české remosky. Milena Grenfell-Baines se vdala ve Velké Británii a celý život zasvětila spojování Anglie a Česka. Inspirativní žena s přezdívkou Lady Remoska popsala Janu Rosákovi své dětství, Nicholase Wintona i kuchařské projekty.

Říká se o ní, že patří mezi 10 nejvlivnějších Češek na světě. Milena Grenfell-Baines se stala ošetřovatelkou, vychovatelkou i překladatelkou. Její aktivity jsou ale nesmírně bohaté, založila například Společnost přátel Liverpoolské filharmonie, kde byla šest let členkou správní rady, nebo vozí do pražské hotelové školy anglické studenty.

Její život je ale inspirativní od samého počátku. Patřila totiž mezi Wintonovy děti, skupinu 669 českých a slovenských dětí, které sir Nicholas Winton odvezl do bezpečí těsně před začátkem druhé světové války. A o svém činu se více než půl století nikomu nezmínil. Ani samotné děti nevěděly o svém zachránci.

„Nikdo z nás to nevěděl. Když jsme se to dozvěděly, nejdřív to byl šok. Dodneška nevím, jak jsem se k němu dostala. V knize, kterou měl pan Winton, je vizitka mého otce, který ale už byl v Anglii. Možná o tom něco věděl, jak se jeho vizitka dostala do toho sešitu nebo památníku. Ale jako děti jsme se na to neptaly.“

Čtěte také

Jedna ze zachráněných děvčat, Věra Gissingová, ale napsala knihu Perličky dětství, v které popisuje pátrání, kdo ji do Anglie dostal. Milena Grenfell-Baines o tom s rodiči nikdy nemluvila. Po 40 letech jí ale zavolala Esther Rantzenová z anglické televize, která našla tehdy neznámého zachránce.

Milena Grenfell-Baines a Jan Rosák

„Zvedla jsem telefon a někdo říkal ‚tady je Esther Rantzenová‘. A to bylo, jako kdybych zvedla telefon a někdo řekl ‚tady je Karel Gott‘. A já odpověděla ‚a já jsem anglická královna‘. Zkrátka ona říkala, jak jsem se jmenovala předtím. Odpověděla jsem jí, že Milena Fleischmannová. A ona mi říkala, že ano, že tam má knihu o pánovi, který mě posadil do vlaku. A že se jmenuje Nicholas Winton. Ať přijedu do Londýna, protože ho zvou do televize, aby ho překvapili dětmi, které zachránil.“

Jak se Milena Grenfell-Baines dostala k přezdívce Lady Remoska? A jaké jsou její další plány? Poslechněte si celý rozhovor.
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio