Mrkvový makovec plný zdravých surovin. Vláčný dezert upekla Romana Matýsová

V každé rodině mají oblíbené bábovky, buchty nebo koláče. Mrkvový makovec patří mezi populární moučníky u Romany Matýsové ze Zruče-Sence na Plzeňsku. Jde o vláčnou dobrotu, do které se přidává pomerančová šťáva, vločky a skořice. Výsledek stojí za to.

Mrkvový makovec

100 g polohrubé mouky
100 g mletého máku
150 g ovesných vloček
300 g nastrouhané mrkve
100 g moučkového cukru
1,5 balení prášku do pečiva
6 lžic pomerančové šťávy nebo džusu
4 vejce
1 vanilkový cukr
150 g oleje
skořice
pro dospělé lze přidat panák rumu

Postup:

Do mísy dáme nastrouhanou mrkev, žloutky, pomerančovou šťávu a olej. Dobře promícháme.

Přidáme ovesné vločky, mletý mák, vanilkový a moučkový cukr. Na závěr přisypeme smíchanou mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme.

Z bílků si vyšleháme sníh, který postupně vmícháme do směsi.

Hotovou směs dáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 50 minut. Stav pečení průběžně kontrolujeme pomocí špejle.

Romana Matýsová

Doma podle ní musí být na stole stále něco sladkého. A mrkvový makovec představuje poměrně zdravou variantu díky vločkám, možné celozrnné mouce i máku. Do soutěže přihlásila paní Matýsovou její maminka Milada Řehořová. Dceru během pečení kontrolovala. Ale nebyla jediná. Na vše dohlížela i kočka, se uvelebila Patriku Rozehnalovi v tašce.