Mraveniště, Malý princ a minigolf. Sladovna oslavila desáté narozeniny a otevřela tři nové výstavy

22. květen 2017

Ve Sladovně v Písku vyrostlo už třetí Mraveniště. Tentokrát je celé ze dřeva. Na labyrint tunelů, komůrek a chodeb padlo deset kubíků dřevěných recyklovaných palet. Expozice je inspirovaná reálným tvarem mravenčích chodbiček a v galerii zůstane už nastálo.

Malí návštěvníci se mohou vcítit se do role malého lesního tvora a prozkoumat desítky tunelů a chodeb. Autor výstavy, výtvarník Vladimír Větrovský zvolil tentokrát jako materiál dřevěné palety. „Pracuji s přírodninami. Chtěl jsem zároveň vytvořit recyklovanou verzi. Celý labyrint je z malých kousků dřeva, každé prkýnko bylo potřeba obrousit,“ popsal.

Vladimír Větrovský na Mraveništi začal pracovat v srpnu minulého roku. Je inspirované reálným tvarem lesního mraveniště. Skrze hru se děti dozví poutavé informace ze života mravenců.
„Skrývá v sobě řadu zvukových a světlených efektů a videoinstalací. Máme tady dřevěnou loutku královny, kterou děti můžou ovládat. Expozice je primárně stavěná na to, aby si děti přišly nejen zahrát, ale skrze hru objevovaly mravenčí svět,“ dodává autor.

Kromě Mraveniště nabízí Sladovna návštěvníkům možnost zahrát si minigolf s tygrem a prohlédnout si výstavu věnovanou knize Malý princ. Tato expozice je v Nízkých trámech a představuje tvorbu slavného píseckého rodáka Vladimíra Fuky, který se do dějin zapsal jako ilustrátor legendární knihy Malý princ.

Výstava zůstane ve Sladovně do podzimu. Pak tu své brány otevře nová stálá expozice ilustrace, kterou připravuje holandská kurátorka Sandra Goos.

Sladovna nabízí výstavu věnovanou knize Malý princ

Více o nových výstavách písecké Sladovny se dozvíte v kulturním magazínu Kavárna. Dále připomíná legendární album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band kapely Beatles, zavede za členkami úspěšného divadelního spolku ŽAS a představí karikaturistu a hudebníka Jiřího Slívu, který vystavuje svá díla v Českém rozhlase České Budějovice.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio