V afrických vesnicích mravenci sešívají rány, v Austrálii se rozdrceným hmyzem léčí bolesti

16. březen 2023

Jsou mravenci užiteční, nebo jsou to škůdci? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Například zahradníci je moc rádi nevidí, ale v některých částech světa nahrazují nenápadní tvorové zdravotnickou péči.

Na zahradách mravenci škodí podrýváním kořenů květin a zeleniny a vynášením půdy na povrch. Navíc navštěvují kolonie škodlivého savého hmyzu, zejména mšic, mer a červců, především puklic. Olizují jejich sladké exkrementy a chrání je při tom před jejich přirozenými nepřáteli.

I u nás žijí dřevokazní mravenci. Ti si vykousávají hnízda ve dřevě odumřelých částí živých stromů, ale v případě jejich nedostatku dokážou napadnout i staré trámy a klády.

Ve střední a východní Africe se vyskytují velcí legionářští mravenci rodu Dorylus. Jsou sice slepí, ale jejich vojáci mají dlouhá srpovitá kusadla. „Když se jimi zakousnou, tak drží. Tito mravenci se používají v menších vesnicích, kde není dostupná zdravotnická péče, jako stehy k sešívání ran,“ říká zoolog Roman Kössl.

Čtěte také

Vesničané přiloží mravence kusadly k ráně, ten se zakousne. Jakmile kusadly „sešije“ obě strany rány, lidé odlomí mravenčí tělíčko se zadečkem a nechají jen hlavu se zakousnutými kusadly jako svorku, která drží ránu pohromadě.

Mravenci krejčíci žijí i v Austrálii. Domorodci je prý běžně používali k léčbě nejrůznějších nemocí a zdravotních potíží. „Inhalace par z rozdrcených stromových mravenců údajně mírní příznaky ucpaného nosu, nachlazení a bolesti hlavy. Rozdrcení mravenci s vodou po přecedění tvoří nápoj s příchutí citronu, který hasí žízeň a při kloktání ulevuje od bolesti v krku,“ popisuje zoolog.

Na tržištích v Thajsku se prodávají larvy a kukly stromových mravenců krejčíků. Jídla s mravenci, jako je sladká zelenina nebo polévka s larvami, patří v jihovýchodní Asii k tradičním pokrmům.

Další zajímavosti uslyšíte v cyklu Mravenci a jejich pozoruhodný svět, který pravidelně nabízí magazín Máme rádi zvířata.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související