Mravenci mají dva žaludky. Potravu si navzájem předávají společně s informací o své sounáležitosti

15. září 2022

Celková hmotnost všech mravenců na Zemi se rovná asi hmotnosti všeho lidstva a polovině hmotnosti všeho ostatního hmyzu. To je jedna z mnoha zajímavých informací, které uslyšíte v novém cyklu pořadu Máme rádi zvířata s názvem Mravenci a jejich pozoruhodný svět.

V Čechách se vyskytuje asi sto druhů mravenců, na celém světě asi 15 tisíc druhů, především v tropických oblastech. Zajímavá je už jejich anatomie – hlava má trojúhelníkový tvar, tykadla jsou zalomená. „Pro mravence jsou velmi důležitá. Používají je jako orgán hmatu, čichu, chuti. Dokáží s nimi detekovat vlhkost a teplotu, podle vědců rozliší i čtvrt stupně Celsia,“ říká zoolog Roman Kössl ze Zoo Hluboká. To vše mu umožňují tisíce čidel, které na tykadlech jsou.

Oči nejsou pro mravence tak důležité jako tykadla. Skládají se z mnoha malých oček, například mravenec lesní jich může mít i 500 až 1300. Pro srovnání – včela jich má tři tisíce, vážka až dvacet tisíc.

Čtěte také

„Mravenci nevidí moc dobře. Rozeznávají sice barvy, ale červenou nevidí. Zato vnímají ultrafialové záření a polarizované světlo, které jim umožní orientovat se, i když je zataženo,“ dodává Roman Kössl. Mravenci nevidí moc ostře, ale na několik délek svého těla. Spíš se řídí tykadly. Předávají si pomocí nich mezi sebou i chemické signály.

Další částí těla jsou kusadla. Slouží ke kousání, chytání nebo nošení předmětů. Bojovníci určitých druhů mravenců mají větší kusadla a dělnice je musí krmit, protože se kvůli nim nedokáží sami nakrmit.

Zajímavostí je, že mravenci mají dva žaludky. Jednomu se říká společenský, kolektivní žaludek nebo volátko. Z něj se pomocí čerpacího orgánu přečerpá do žlaznatého žaludku. „Mravenci sami spotřebují jen malou část potravy. Většinu nechají ve volátku a krmí s ní královnu, larvičky nebo ji předají nosičce, která ji donese do hnízda. Tím si ale předávají i feromony, informace o tom, že jsou sounáležití,“ popisuje zoolog.

Další zajímavosti například o tom, jak mravenci vedou chemickou válku, které druhy mají žihadlo a že jsou velmi čistotní, si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související