Možná znáte z vyprávění: Takhle tankoval benzín váš dědeček

20. červen 2016

Podle Ministerstva průmyslu bylo loni v ČR přes 3800 veřejných benzínek. Na počet obyvatel jich máme nejvíc v Evropě. Nebylo to tak vždycky.

První čerpací stanice se objevila v USA v roce 1905. A první typu „drive in“ (kam se dá přímo zajet autem) taky v USA v roce 1913. Ve Velké Británii to bylo v roce 1919 a v Německu až v roce 1922. Do té doby se benzín prodával v lékárnách.

České klubové ceny

U nás ho ještě za monarchie začali prodávat někteří hoteliéři, hokynáři a lékárníci. Cena se po roce 1904 počítala na kilogramy: 1 kg stál pro členy Českého klubu motocyklistů 40 haléřů. Nečleni si museli připlatit. Prodával se ve 35litrových demižónech, později ve 180litrových sudech s ruční pumpou.

První benzínka v ČR

První benzínka u nás stála v roce 1923 v Praze, kousek od místa, kde stával románský kostel svatého Benedikta a kde od 70. let stojí OD Kotva. Teprve v 80. letech se na benzínkách začal prodávat i další sortiment jako jídlo a hračky. Vrací se tak pomalu zase k hokynaření…

Dějiny automobilismu poslouchejte každé pondělí po 14:00 v Odpoledni s Dvojkou. Záznam rubriky najdete po odvysílání v Celodenních záznamech.

autor: Adam Kebrt
Spustit audio