Možná kvůli tomu nejsme populární, ale děláme přísná opatření, aby se nic nestalo, říká pořadatel Rallye Český Krumlov

12. listopad 2021

Rallye Český Krumlov je připravena ke startu. V pátek odpoledne si diváci na českobudějovickém výstavišti užívají speciální program se zkušebními jízdami a setkáními se slavnými osobnostmi automobilového sportu, například s Romanem Krestou.

Od 18 hodin se poprvé v historii rozjede po okruhu na výstavišti speciální rychlostní zkouška konaná ve tmě. Klasické „erzety“ v okolí Českého Krumlova se pak pojedou po oba víkendové dny.

Jak potvrdili Vlastimil Daňhel, jeden z nejzkušenějších jezdců této rallye, i Pavel Kacerovský, hlavní pořadatel závodu, 48. ročník bude kvůli svému posunutému podzimnímu termínu náročný na soustředění jezdců i ukázněnost publika.

Automobilový jezdec Vlastimil Daňhel a pořadatel Rallye Český Krumlov Pavel Kacerovský

„My se dlouhodobě snažíme na bezpečnost dbát. Nejsme možná kvůli tomu populární mezi diváky, protože ta opatření děláme mnohdy přísně, ale děláme je opravdu proto, aby se nikomu nic nestalo. Pokud budou diváci respektovat to, jak my jim připravíme divácká místa, a to, co po nich budeme chtít, tak si tu soutěž užijí všichni,“ říká Pavel Kacerovský.

Jsou-li diváci v bezpečí, mohou se podle něj jezdci soustředit jenom na svůj nejlepší výkon a jet rychle. „A ta soutěž, jestliže se nic nestane, tak je vždycky povedená!“

Každého, kdo se o víkendu chystá k tratím Rallye Český Krumlov, proto hlavní pořadatel žádá, aby respektoval pokyny. „To je to nejdůležitější,“ dodává.

A kudy tedy „erzety“ vedou? „Záměrně vybíráme ty nejtěžší úseky, kde se soutěž dá jezdit a kde se tradičně jezdí. Jedna ze sobotních rychlostních zkoušek vede ze Spolí u Českého Krumlova do Rožmitálu na Šumavě, kde následuje hned další měřený úsek, a to náročná lesní pasáž nesoucí jméno Vlasty Daňhela, je to zkouška Rožmberk,“ popisuje Pavel Kacerovský.

Čím si Vlastimil Daňhel vysloužil pojmenování jedné z rychlostních zkoušek, kromě toho, že patří ke stabilnímu kádru domácího týmu CK Motosport? „To nevím, takhle jsem ji nikdy nejel. Ona se jezdila obráceným směrem a vždycky se mi líbila, byla parádní. Teď, když jsem se dozvěděl, že se pojede jinak, byl jsem z toho špatnej, protože to je opravdu hodně těžká a náročná zkouška. A proč se jmenuje po mně? Asi jsem hodně náročnej a těžkej,“ směje se závodník.

Čtěte také

„Třetí rychlostní zkouška, která se jede v sobotu, bude divácky nejatraktivnější a zároveň nejlépe přístupná. Startuje v Blansku u Kaplice, kde máme velké divácké místo po startu, a jede se do Svatého Janu nad Malší, dalšího známého diváckého místa,“ zve Pavel Kacerovský.

Co se covidových opatření týče, vedli pořadatelé jednání s krajskou hygienickou stanicí. „Popisovali jsme jim, jak soutěž probíhá, že se jede v otevřeném prostoru, že diváci mají oddělené sektory, nejsou spolu někde na tribuně, ale jsou ve volné přírodě. Velmi si tedy ceníme vstřícného přístupu krajské hygienické stanice, díky němuž můžeme jet s diváckou kulisou,“ říká Pavel Kacerovský.

Diváci Rallye Český Krumlov musejí podle něj dodržovat základní pravidla jako rozestupy, respirátory ve větším počtu osob na jednom místě. A při pátečním prologu, jehož společenská část se koná v uzavřeném prostoru pavilonu Z na výstavišti, bude potřeba doložit potvrzení o bezinfekčnosti.  „Prosíme všechny, kteří se tam chystají, aby na to byli připraveni,“ uzavírá Pavel Kacerovský.

Celý rozhovor nejen o bezpečnosti při rallye ve volné krajině a mezi domy, ale i o vášni pro motorový sport si poslechněte online.

Spustit audio

Související