Most v jihočeských Nerestcích měl být vyhozen do vzduchu. Stojí dodnes

4. září 2015
Česko – země neznámá

Točily se na něm záběry filmů v dobách, kdy byl stavebně v pořádku a kdy jeho zábradlí lemovaly sochy jako na pražském Karlově mostě. Filmy se na něm ale točí i dnes, kdy má jeden pilíř podemletý a sochy jsou uloženy v depozitáři. Kamenný most v Nerestcích na jihu Čech je fotogenický bez ohledu na jeho momentální stav.

Most byl postaven v letech 1813 až 1814. Od začátku ho zdobily sochy z dílny Jana Karla Hammera. Plzeňský rodák, který po svatbě skončil v nedalekých Čimelicích, vytvořil desítky děl, které dodnes stojí na mostech a v parcích v okolí.

Jan Karel Hammer ale zemřel už někdy kolem roku 1760. Odkud přesně se tedy vzaly sochy pro o půl století mladší most v Nerestcích a jak se na něj dostaly, to se dodnes nepodařilo spolehlivě zjistit. Každopádně v 80. letech 20. století byly skulptury z mostu sejmuty a od té doby svatí Václav, Vít, Jiljí, Jan, Zikmund, Josef, Barbora a Máří Magdaléna čekají v depozitáři, jestli se na most někdy vrátí.

Čtěte také

Dutiny připravené na odpal

Most spojující břehy říčky Skalice má tři oblouky, na délku měří něco přes 40 metrů a široký je metrů šest. Původně ho kryla dlažba, ta ale byla ve dvacátém století zalita asfaltem. Zvláštností mostu jsou dutiny v kamenné konstrukci, tak zvané kapsy. Stavitelé je vytvořili, aby se v případě potřeby mohly naplnit střelným prachem a most šel snadno vyhodit do vzduchu.

Kvůli podemletí prostředního pilíře most praská

K tomu naštěstí nedošlo, i když na sklonku 2. světové války měla stavba namále. Na mostě se zasekla kolona ustupujících německých vojsk, dokonce se zde střílelo, kvůli čemuž zemřeli nedopatřením dva kluci z Nerestců, kteří si na mostě hráli s dřevěnými puškami.

Čtěte také

V 50. letech byl o pár desítek metrů vedle postaven nový železobetonový most na výpadovce z Prahy do Písku, který památnému mostu výrazně ulevil. Dnes je u něj v Nerestcích vybudován malý parčík se zázemím pro cykloturisty. V roce 2015 by se také mělo začít s jeho celkovou rekonstrukcí. Ovšem s návratem originálů soch majitel mostu, kterým je Jihočeský kraj, nepočítá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.