Most na Pražské třídě se při každé bouřce mění ve špunt a voda zaplavuje okolí

25. duben 2017

Všichni, kdo projíždějí Českými Budějovicemi, se budou muset od června do konce října připravit na další dopravní omezení. Bude uzavřena Pražská ulice, tedy výpadovka na Prahu, u křižovatky se Strakonickou.

Jedná se o jeden z nejcitlivějších bodů budějovické dopravy. Uzavírka je ale důležitá, má vyřešit velký problém. „Krizovým místem je most přes Dobrovodský potok,“ říká Vladimíra Hrušková, ředitelka českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic.

Její slova dokládá například událost z července 2014. Tehdy stačilo pár desítek minut vydatného deště a okolí Dobrovodského potoka se proměnilo v jezero. Totéž se stalo v roce 2010, 2008 nebo 2002. Pokaždé se potok vylil z břehů a zaplavil okolí.

„Teď už je to asi 25 let, co tady máme garáž, a za tu dobu jsou na stěně viditelné stopy po třech záplavách. Nejvíc vody tu bylo v roce 2002, stopa je asi 40 centimetrů nad podlahou,“ ukazuje Josef Kordík, který má garáž asi dvacet metrů od potoka. Když vydatně prší, auto pro jistotu z garáže vyváží a parkuje jinde.

Problémem je most nad Dobrovodskou stokou, který při jakékoli bouřce nebo přívalovém dešti nestačí kapacitně na odtékání vody. Voda přetéká a způsobuje zápaly v nejbližším okolí. „Je to každoroční problém, lidé, kteří tam vlastní garáže nebo zahrádky, by o tom mohli vyprávět,“ dodává Vladimíra Hrušková.

Už v roce 2014 se do koryta potoka zakously bagry a upravily ho, ale most měnící se ve špunt zůstal bez zásadních změn. „Tok zregulovali, ale tady se to vždycky zabrzdí o most, protože má malý průtok. Když se voda dostane k autu v garáži, je to problém. Auto nemůžete nastartovat, už jsem ho musel vytlačovat, vysušovat a dávat to na pojišťovnu. Dostane se to do ložisek a hlavně výfuku, hlavně to bahno je neštěstí,“ doplňuje Josef Kordík.

Josef Kordík má garáž asi dvacet metrů od Dobrovodského potoka. Na stěně už jsou stopy po několika záplavách

Most proto z Pražské třídy úplně zmizí a vyroste tu nový. „Bude postaven most, který bezpečně a rychle odvede vodu z Dobrovodského potoka. Stavební úpravy by měly trvat šest až sedm měsíců. V podmínkách máme, že most nebude uzavřen celý. Po částech bude průjezdný pro veřejnou dopravu a ještě se bude jednat o tom, jestli tam v jedné fázi pustíme i osobní dopravu,“ říká Vladimíra Hrušková.

Spustit audio