Moravskotřebovský hřbitov ukrývá příběh o lásce až za hrob. Vypráví o něm socha Plačící Anny

18. únor 2019
Česko – země neznámá

Víte, co znamená láska až za hrob? V Moravské Třebové v Pardubickém kraji to vědí moc dobře. Lidé si tam totiž už po generace vyprávějí jeden smutný příběh. Příběh dvou milenců, kteří vedle sebe mohli spočinout až na hřbitově. Do 90. let minulého století ho připomínala socha Plačící Anny na úbočí Křížového vrchu u moravskotřebovského hřbitova. Bohužel ji poškodili vandalové, a tak se teď plastika opravuje.

Další zajímavá socha ale stojí na moravskotřebovském hřbitově, přímo u hrobu Anny Gromesové. A ten ukrývá tajemství. Příběh velké tragické lásky. Je to jedna z nejznámějších místních pověstí. A zároveň příběh, který se skutečně stal. Vypráví o lásce Anny Glässerové a Josefa Herknera.

Anna Glässerová byla dcerou revírníka z vísky Karlín, která později splynula s obcí Žipotín. Ve svých sedmnácti letech, na sklonku roku 1818, se Anna zamilovala do Josefa, syna moravskotřebovského purkmistra. Jejich vztahu, který trval téměř pět let, ale ani jeden z rodičů nepřál. Anna se musela v roce 1824 provdat za syna rychtáře z Linhartic Franze Gromese. Jejich manželství však netrvalo ani rok, když Anna zemřela.

Anna Gromesová byla pohřbena na moravskotřebovském hřbitově 25. ledna 1825. Josef Herkner ale její tělo z rodinného hrobu krátce po pohřbu tajně vykopal a přenesl ho do své zahrady na úbočí Křížového vrchu. Tam ho uložil do skalního hrobu. V předvečer svátku svojí milované Anny, 25. července 1825 uspořádal pak noční slavnost. Cestu z města až ke své zahradě vyzdobil planoucími pochodněmi. Tehdy ale lidé ještě celou pravdu neznali.

Tajemství rodinného hrobu

K velkému překvapení došlo v roce 1924, kdy byl rodinný hrob Gromesových otevřen a ostatky Anny v něm nebyly. Pouze zbytky dřevěné rakve. Mezitím se zahrada Josefa Herknera proměnila v kamenolom. A právě tam, v roce 1934 odkryli dělníci hrob s kostrou ženy, která tam byla přibližně před sto lety a bez rakve pochována.

Zjistilo se, že tělo bylo do skalního hrobu uložené na vrstvu květin a hedvábí. Nebylo pochyb o tom, že jde právě o Annu. Na přání její nevlastní vnučky pak byly Aniny ostatky přeneseny a 29. června 1934 uloženy zpět do hrobu Gromesových.

Josef Herkner přežil Annu o 13 let, život ale ukončil sebevraždou. Matriční záznamy konstatují, že tak učinil v nepříčetnosti, a tak mohl být pochován na posvěcené půdě hřbitova. Dnes už jeho hrob neexistuje, ale nacházel se asi 20 metrů od místa posledního odpočinku Anny Gromesové.

autor: BRA
Spustit audio