Modrý Mauritius i červený Mauritius poprvé k vidění v Česku

17. srpen 2018 15:23

Vidět jednoho originálního modrého Mauritia, nejslavnější známku světa, je pro mnohé zážitek na celý život. V Praze je teď možné vidět nejenom jednoho, ale dokonce zřejmě největší sbírku Mauritiů na světě, větší než má například i anglická královna.  

PRAGA 2018, specializovaná Světová výstava poštovních známek nabízí, v několika výstavních prostorách, světové i české filatelistické unikáty. Největší zájem je samozřejmě o největší sbírku Mauritiů na světě, kterou dokonce vlastní český sběratel.

Lidé na výstavě mohou tedy poprvé v Česku vidět modrého Mauritia, červeného Mauritia a slavný Bombajský dopis. Ten byl odeslán v roce 1850 z ostrova Mauritius do Bombaje a na obálce jsou dokonce dva červení Mauritiové. Ve všech známých sbírkách na světě, včetně té, kterou vlastní anglická královna Alžběta, jsou pouze jedna nebo dvě tyto známky. 

Mezi další exponáty, o které je veliký zájem hlavně mezi laickou veřejností, patří také originál telegramu zaslaný z potápějícího se parníku Titanic na loď Carpathia.

Raritní telegram z Titanicu

Vidět tyto filatelistické unikáty můžete do soboty 18. srpna v pražském hotelu Clarion a dalších místech.  Na výstavě je možné si zakoupit známku českého modrého Mauritia, kterého při této mimořádné příležitosti vydala Česká pošta, i další její mimořádné tisky. Více informací o výstavě naleznete zde.     

autor: JMys
Spustit audio