Modely pro Star Wars i sukní z králičího pletiva chtějí mladí módní tvůrci zaujmout na soutěži v Jihlavě

23. listopad 2022 10:00

S neobvyklými kousky chtějí na mezinárodní soutěži Mladý módní tvůrce v Jihlavě zazářit studenti z Třeboně. Připravili nové modely pro sci-fi sérii Star Wars nebo společenské šaty se sukní z králičího pletiva. Ladí poslední detaily a už ve čtvrtek se pokusí oslnit porotu a dosáhnout na přední místa.

Studenti z Třeboně budou v Jihlavě soutěžit ve třech kategoriích – volná mladá móda, společenské oděvy a Star Wars. Témata se dozvěděli už na konci loňského školního roku.

Účast v soutěži je dobrovolná a otevřená autorům ze všech ročníků školy. „Prvotní část může zahrnout třeba i celou třídu. Každý student zpracuje téma po svém, někteří v tom najdou zalíbení, jiným to naopak přijde cizí, tak se to potom samozřejmě vyselektuje. V letošním roce soutěží sedm našich studentů,“ říká učitelka Jana Jeřábková.

Třeboňská střední odborná škola bude mít na soutěži zástupce z každého ročníku. Ten třetí bude reprezentovat Tereza Vacková. „Mě hlavně zaujalo téma Star Wars, protože jsem už od malička fanouškem. Nechala jsem se inspirovat i světelným mečem, po stranách kalhot budou LED pásy,“ prozrazuje.

Studenti musejí modely zpracovat od návrhu přes tvorbu až po závěrečnou prezentaci. „To, že máme možnost účastnit se soutěže v našem oboru už jako studenti, nám hodně pomůže i do budoucna. Na vysokých školách už se pracuje jenom takto, na soutěžích a každý sám. Máme možnost si to vyzkoušet a okouknout, jak to vlastně v módním průmyslu funguje,“ oceňuje čtvrťák Alexij Svistak, který už vybírá vysokou školu, na které by chtěl po maturitě dál oděvní tvorbu studovat.

Spustit audio

Související