Mobilní telefon nás doprovází všude. Ne vždy je ale vhodné ho používat

16. červen 2022

Než odejdete z domova s mobilním telefonem, zamyslete se prosím nad tím, jak a kde ho budete používat. Není totiž úplně samozřejmé, že ho vytáhnete, kdekoliv si usmyslíte, a že budete před lidmi říkat cokoliv.

Telefon bychom neměli používat v městské dopravě. V kině či v divadle ho dokonce vypínáme. Minimálně ztišený zvuk si aktivujeme při návštěvě úřadů, v ordinaci, v restauraci, na pohřbu – prostě všude, kde má být klid. Zde je zapovězené i zírání do mobilu a psaní zpráv.

Pokud musíme za každou cenu hovor zvednout, opustíme důstojný prostor a vyjdeme na chodbu, nebo ven.

Pokud mobil dvě hodiny nebereme a máme nepřijaté hovory nebo zprávy, je vhodné je co nejdříve vyřídit, a to podle důležitosti. Samozřejmě ale v čase, který není nepřijatelně pokročilý. Většinou ale všichni víme, komu můžeme po osmé večer psát nebo volat.

Někteří lidé hlasitě telefonují kdekoliv a je jim jedno, že obsah ostatní slyší. Lidé ale většinou nejsou zvědaví na naše problémy v práci, nebo na glosování různých vztahových záležitostí. Sami je mají také a nikoho s tím neobtěžují.

Mladí lidé zase s mobilem a sluchátky riskují životy na ulicích a silnicích. Říká se jim zombie. Nevidí a neslyší nic, co se kolem děje. Řidiči by mohli vyprávět. Nemusíme proto říkat, že se ani tohle dělat nemá.

Jak je vidět, i život s mobilem je někdy složitý, i když nám ho má naopak zjednodušovat.

autor: Milan Knotek
Spustit audio