Mnoho pachových ohradníků na jihu Čech nefunguje. Hlavním problémem je obměna náplní

9. září 2021 08:36

Hodně mysliveckých spolků na jihu Čech neobnovuje náplně v pachových ohradnících proti srážkám se zvěří u silnic. Nemají na ně peníze a chybí i myslivci, kteří by výměnu zajistili. Najdou se ale výjimky.

Například pro myslivecké spolky v Albrechticích na Písecku a jejich místních částech je tato činnost samozřejmostí už několik let. „Nastříkáme pach do té pěny, a tím pádem je to na jeden až dva měsíce odbyté,“ popisuje hospodář mysliveckého spolku Jehnědno na Písecku Josef Kozelka.

Látka nastříkaná na pachovém ohradníku by měla odradit zvěř od přechodu silnice. Zápach je odpuzující. „Je to strašný. Když si to nastříkáte do auta, tak ho neprodáte,“ směje se Josef Kozelka.

Silnice z Jehnědna na Chřešťovice podle něj patří k velmi nebezpečným úsekům. „Máme tady v průměru ztráty sedm až deset kusů srnčí zvěře ročně. Pachových ohradníků je tady v tom našem revíru asi 200,“ uvádí.

A o všechny se starají jen členové mysliveckého spolku. „Když vidíme, že je třeba to opravit, tak opravíme. Dělají to ti, kdo mají zrovna čas, nebo když je třeba, tak musíme jít zkrátka všichni. Většinou se pracuje na jaře, když si srnčí dělá teritoria, nebo při říji,“ vypráví Josef Kozelka.

Čtěte také

Myslivecký spolek nainstaloval pachové ohradníky u silnice zhruba před pěti lety. Podle Josefa Kozelky se to vyplatilo. „Co tu jsou pachové ohradníky, tak se srážky se zvěří snížily asi o 40 procent,“ říká.

Myslivecké spolky si můžou zažádat o dotaci na náplně do pachových ohradníků. Jihočeský kraj letos pro tyto účely vyčlenil ze svého rozpočtu 600 tisíc korun.

Zájem z řad uživatelů honiteb ale rok od roku klesá. „Vzhledem k vytíženosti většiny členů mysliveckých spolků není tak velký zájem o aplikaci pachových ohradníků. Dotace jsou pouze na silnice prvních tříd. Spolky, které mají ve své honitbě silnice druhých, případě třetích tříd, si musí toto hradit ze svých prostředků,“ doplňuje jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavel Pletka.

Mnoho mysliveckých spolků instaluje na pachové ohradníky ještě modré odrazky. Ty ale fungují jen v noci.

Spustit audio

Související