Mnoho domácností bylo bez proudu celý den. Nejvíc škod zanechala vichřice na Prachaticku

12. březen 2019 05:38

Stovky energetiků měly kvůli nedělní vichřici plné ruce práce. V Jihočeském kraji a na Vysočině bylo bez proudu 75 tisíc domácností. V některých obcích na Prachaticku zůstali lidé bez elektřiny celé pondělí.

Michal Trampota musel omezit provoz ve své restauraci a penzionu v Nové Peci. „Máme ceduli na dveřích, že z technických důvodů je zavřeno. Pro hosty, kteří tu jsou, to řešíme náhradním agregátem, nějakou elektřinu si vyrábíme sami, aby mrazáky fungovaly, abychom mohli uvařit kafe,“ popsal.

Bez elektřiny bylo ještě dalších padesát domácností v Nové Peci a také okolní obce, jako je Želnava, Bělá, Jelení Vrchy nebo Láz.

Největší problém byl s dodávkou tepla. „Hlavní problém je s centrální kotelnou, protože nemůže fungovat, a museli jsme zavřít školu, nepracuje se na obecním úřadě, v obchodě,“ potvrdil starosta Martin Hrbek.

U Nové Pece dělníci odstraňovali popadané kmeny

V lese mezi Želnavou a Pernekem dělníci s motorovými pilami odstraňovali popadané kmeny. „Z lesního průseku vypadlo přibližně deset stromů, jeden spadl přímo na sloup, který zlomil. Budeme muset postavit nový sloupek, opravit vedení a spustit elektriku zpátky do provozu,“ uvedl energetik Petr Jílek.

Opravy elektrického vedení trvaly až do večerních hodin.

Spustit audio

Související