Mlékárna Madeta zdraží od ledna výrobky o víc než deset procent

27. říjen 2021 11:29

Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022 o víc než deset procent. Ještě v polovině října předpokládala, že stoupnou o dvě až tři procenta. Příčinou jsou stále rostoucí ceny pohonných hmot i energií.

„Sice jsem před několika týdny předpokládal, že zdražíme o dvě až tři procenta, bude to ale o víc, a vůbec mě to netěší. Všechny vstupy neustále zdražují, energie, nafta, obal. Prostě všechno. A my nemůžeme prodávat pod cenou,“ řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.

Vedení mlékárny zároveň očekává, že kvůli všeobecnému zdražování klesne kupní síla v zemi. Předpokládá i konkurenční boj mezi českými mlékárnami a dovozem.

„Když se podívám na nárůst cen nafty a vím, kolik projezdíme za měsíc, tak tam propadneme měsíčně čtyřmi až pěti miliony. Když vidím nárůst cen obalového materiálu a komponentních složek výroby, tak propadáme taky čtyřmi miliony měsíčně. Když se podívám na ceny energií, elektřiny a potenciálně i plynu, vidím, že to je taky významný nárůst. A ještě nevíme, kde je tomu konec. Když bude stát litr nafty 40 korun, tak si dost dobře neumím představit, že bychom to nepromítli do cen na výstupu, výrobků,“ uvedl v půli října Milan Teplý.

Pokud v České republice klesne kupní síla, zároveň podle něj přijde tlak na vyšší mzdy. Madetu ovlivní i navyšování úrokových sazeb, opatření proti inflaci, které ale také posílí kurz koruny. Mlékárna to podle ředitele pocítí při exportu. Již dříve přijala firma úsporná opatření zacílená na spotřebu energie, vody i výrobních součástí.

Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy.

Madeta má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí, zpracuje denně 900 tisíc litrů mléka. Má 170 dodavatelů syrového mléka, nabízí přes 250 druhů výrobků, vyváží pětinu produkce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související