Mladý vědec Martin Palus má na starosti laboratoř, kde zkoumají nebezpečné nákazy

15. srpen 2018

Studuje virus klíšťové encefalitidy, ale i další nebezpečné nákazy, jako je virus Zika, horečka západního Nilu nebo hemoragická horečka. Přírodovědec Martin Palus teď získal Prémii Otto Wichterleho, ocenění pro špičkové vědce do 35 let.

Martin Palus se již během doktorského studia na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity podílel na několika zásadních objevech týkajících se klíšťové encefalitidy a vývoje nových léčebných strategií.

Ve své dizertační práci se zaměřoval na to, jak propuká klíšťová encefalitida, jak na ni reaguje imunitní systém pacienta, jakým způsobem virus proniká do mozku a jaké geny hrají v tomto procesu roli. V neposlední řadě hledal účinné léčebné postupy.

Čtěte takéVšichni jsme napadení parazity, kteří nás mohou zabít, lžou noví šmejdi. Nekupujte jejich výrobky

V roce 2016 obletěla svět zpráva o objevu prvních antivirotik účinných proti viru Zika, na kterém se Martin Palus také významným způsobem podílel.

V současné době pracuje v mezinárodně respektované laboratoři arbovirologie na Parazitologickém ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Tady také zodpovídá za chod laboratoře s vysokým stupněm biologického zabezpečení BSL-3, v níž se zkoumají člověku nebezpečné virové nákazy.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související