Mladí talentovaní hudebníci rozezní několik sálů na zámcích. Začala jihočeská část rozhlasové soutěže Concertino Praga

20. září 2022 08:22

Není jim ještě ani šestnáct let a už hrají s velkými orchestry ve vyhlášených síních. Mladí hudebníci, kteří se probojovali do finále rozhlasové soutěže Concertino Praga, vystupují tento týden na jihu Čech. Sérii zahájili v pondělí večer v Maškarním sále na zámku v Českém Krumlově.

„Těším se hodně,“ svěřuje se těsně před českokrumlovským koncertem houslista Richard Kollert. Čtrnáctiletý talent obsadil na finálovém koncertu v pražském Rudolfinu třetí místo. „Finále jsem si užil, mohl jsem hrát se SOČRem v Rudolfinu a s maestrem Robertem Jindrou, všechno bylo vynikající,“ komentuje.

Absolutní vítězkou letošního ročníku Concertino Praga se stala čtrnáctiletá houslistka Diana Chausheva z bulharské Sofie. Říká, že vítězství ji překvapilo. I ostatní finalisté byli podle ní úžasní.

Čtěte také

Vysokou kvalitu přihlášených hráčů vyzdvihuje také ředitelka rozhlasové soutěže Kateřina Konopásková. „Je to úžasné, těm dětem je necelých šestnáct a vejít v Rudolfinu na podium před plné hlediště a za zády mít stočlenný orchestr… I pan dirigent Robert Jindra říkal: Já bych tam nešel, to je o nervy. Děti byly skvělé, výkony byly výborné, jsou to opravdu velké talenty,“ popisuje.

Letos se přihlásilo 38 mladých hudebníků z celé Evropy. „Ve finále byli čtyři finalisté. Měli jsme dva bulharské zástupce, houslistku a klavíristu, doplnil je český houslista a jako čtvrtý trumpetista z Itálie,“ vyjmenovává Kateřina Konopásková.

Jihočeská část festivalu Concertino Praga pokračuje v úterý ve Vokově sále na zámku Bechyně, ve středu pak ve Schwarzenberské hrobce u Třeboně. Sérii zakončí mladí hudebníci tradičně v pátek v rytířském sále na zámku v Jindřichově Hradci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související