Místo kravína by měla stát v Chlumu u Křemže hala pro téměř 35 tisíc kuřat. Proti jsou obyvatelé i vedení městyse

19. říjen 2020 13:16

Odpor obyvatel i vedení městyse Křemže na Českokrumlovsku vyvolal záměr zemědělského družstva z nedalekého Chlumu. To chce jeden ze svých kravínů zbourat a na jeho místě postavit velkovýkrmnu zhruba pro 35 tisíc kuřat.

Projekt chce financovat z dotačního programu ministerstva zemědělství, který má přispět k domácí potravinové soběstačnosti. Kvůli vlivu stavby na životní prostředí teď záměr posuzuje krajský úřad.

„Od našeho domu je kravín asi sto padesát metrů,“ popisuje situaci jeden z obyvatelů Chlumu u Křemže Marian Ondryáš s tím, že vítr vane zpravidla vždy ve směru od budoucí drůbežárny k jeho domu. „O záměru jsme se dozvěděli čistě náhodou z vývěsky na začátku září.“

Stejně jako jemu, i dalším obyvatelům se záměr zemědělského družstva nelíbí. Inicioval tedy vznik petice, kterou dosud podepsalo přes 380 lidí z Chlumu, Křemže a blízkého okolí.

Záměr na svém posledním jednání také jednoznačně zamítlo vedení Křemže.

Podle nezávislého starosty Josefa Troupa to má hned několik důvodů. Převažuje hluk, zápach i snížení hodnoty nemovitostí v blízkosti družstva.

„Když si představíte, že se odstraní 200 krav a nahradí se 35 tisíci kuřaty, tak i laik si asi dokáže představit ten pachový rozdíl,“ dodává starosta Troup.

Předseda družstva Tomáš Pártl se k situaci odmítl vyjádřit. Uvedl pouze, že se představenstvo společnosti bude záměrem znovu zabývat na konci října.

Obyvatelé i vedení městyse teď čekají, jak se vyjádří krajský úřad.

Spustit audio