Místo klasické komise úřednice v hygienických oblecích. Tak vypadají volby na speciálních drive-in stanovištích

6. říjen 2021 16:50

Jenom z auta a jen s dokladem o povinné karanténě, nebo izolaci. Tak vypadají volby do poslanecké sněmovny na speciálních drive-in stanovištích. Na jihu Čech jsou ve všech sedmi okresních městech, a to vždy v sídle Správy a údržby silnic.

V osm hodin ráno se tak pro covidové voliče otevřelo i speciální místo v českobudějovické čtvrti Nemanice. „Volič přijede na stanoviště, prokáže se platným občanským průkazem, případně cestovním pasem. Prokáže, že je v izolaci, nebo karanténě z důvodu nemoci covid-19. Je vydána orazítkovaná obálka, je zapsaný do seznamu a poté vhazuje lístek do urny a odjíždí,“ popisuje zapisovatelka Lenka Malovcová.

Komisi tvoří úřednice krajského úřadu. „Členky, které chodí přímo k tomu automobilu, jsou v ochranném obleku, mají štít, respirátor, rukavice. Problémy jsme nezaznamenali, průběh je hladký, voliči přijíždějí průběžně,“ dodává zapisovatelka.

Čtěte také

Volby na speciálních drive-in stanovištích se konají už podruhé. Lidé takto odevzdávali hlasy už loni při volbách do krajských zastupitelstev. „Volební účast lze těžko porovnávat, protože počty lidí v izolaci a karanténě jsou jiné, asi o čtvrtinu nižší, takže i zájem je logicky nižší,“ uvádí Lenka Malovcová.

Jedním z těch, kteří odvolili ve speciálním stanovišti, je Tomáš z Českých Budějovic. Koronavirus pro něj rozhodně není důvod, proč nejít k volbám. „Jakákoli překážka není tak velká, aby se nevolilo. Kvituji to velmi, právo volit je jedno ze základních. Jsem velmi rád, že ač ta doba je takto složitá, máme možnost přijít k volbám a vyjádřit se k budoucímu směřování republiky,“ komentuje.

Drive in stanoviště se na jihu Čech uzavřou ve středu v 17 hodin. Do čtvrteční 20. hodiny pak lidé můžou požádat o možnost volit z domova do zvláštní přenosné volební schránky. Více informací nabízí webové stránky Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související