Ministerstvo životního prostředí chce rozšířit chráněná území na Šumavě

8. březen 2019 15:18

Zóny Národního parku Šumava se budou měnit. Správa už nové rozdělení území do čtyř zón projednává s dotčenými obcemi.

Nová pravidla počítají s vyčleněním 27 procent území do zóny přírodní, ve které člověk nebude vůbec zasahovat. Naopak nejmírnější režim bude mít zóna takzvané kulturní krajiny, která zahrnuje osídlená místa.

„Musím říct, že jsem byla velmi nemile překvapená tím, co jsem tam viděla. Já jsem bohužel v kulturní krajině nenašla jednu z osad, která se jmenuje Nový Svět, ta byla v zóně soustředěné péče. Dále celá Svinná Lada, hřbitov na Knížecích Pláních. To byly první věci, které mě nadzvedly,“ popisuje největší výhrady k návrhu nové zonace starostka Borových Lad Jana Hrazánková.

Na nápravě nesrovnalostí už se dohodla s ředitelem národního parku Pavlem Hubeným. „Když se starosty jednám z očí do očí, nacházíme řešení. Oni přicházejí s rozumnými návrhy, my je většinou akceptujeme, a pokud ne, tak si to vysvětlíme, řekneme si, jestli je možné nějaké kompromisní řešení,“ říká Pavel Hubený.

Nové členění národního parku počítá s rozdělením Šumavy do čtyř zón

Národní park Šumava, první bezzásahová zóna

Rada Národního parku Šumava představila nový návrh rozdělení zón ochrany přírody. Bezzásahová oblast by měla zůstat stejně velká jako doposud, tedy 27 procent rozlohy parku. Až do 15. března se mohou k návrhu vyjadřovat lidé z řad veřejnosti nebo zástupci šumavských obcí.

Starostové konstruktivní jednání se zástupci parku oceňují. Zároveň ale podle Jany Hrazánkové zůstávají obezřetní. „Na Šumavě už tolikrát bylo něco slibováno a ty sliby nebyly splněny. My se tady třeba na něčem domluvíme, pak to půjde do Prahy a dojde zase k nějakým úpravám. Byť nám dneska bylo řečeno, že by k něčemu takovému nemělo docházet, jsem prostě už nedůvěřivá. Dokud nebude představena konečná podoba, tak to nebudu brát, jako že je dosaženo nějaké dohody,“ dodává.

K návrhu nové zonace Šumavy se každý může vyjádřit na webu národního parku. Čas na připomínky je do 15. března.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související