Mimořádně nadané děti jdou v Českých Budějovicích k zápisu

23. leden 2013

Mimořádně nadaní předškoláci jdou dnes k zápisu do Základní školy Máj II v Českých Budějovicích. Jediná škola, která má třídu pro malé „Einsteiny“ na prvním i druhém stupni, připravila pro děti pohádkový zápis.

Podle ředitelky ZŠ Máj II v Českých Budějovicích Marie Nedvědové dojíždějí do třídy mimořádně nadaných dětí školáci z celých jižních Čech.

„Máme děti z Budějovic, z blízkého okolí, ale mohu jmenovat například i Trhové Sviny, Vodňany, Písek, Týn nad Vltavou a také mnozí rodiče se s dětmi přestěhují do Českých Budějovic. Letos jsme dokonce zaznamenali před zápisem, že se ptali rodiče dítěte z Prahy,“ řekla ředitelka.

Předškoláci už od září absolvovali psychologické testy, a tak je pro ně dnešní zápis spíše slavnostní událostí.

Oproti žákům z běžných tříd výuku mají mimořádně nadané děti upravenou tak, aby se dál rozvíjely ve znalostech, které jsou vzhledem k jejich věku nadstandardní. Jak ale rodiče poznají, že je právě jejich dítě mimořádně nadané?

„Závisí na tom, jakým směrem je dítě zaměřené. Obvykle tyto děti umí číst, když přicházejí do školy, umí počítat a setkali jsme se i s dětmi, které vyjmenují různá pohoří po celém světě,“ vysvětluje Marie Nedvědová.

Zápis do třídy mimořádně nadaných dětí, ale také do speciální třídy pro zrakově postižené a tříd sportovních se koná dnes od 14 hodin do 17:30. Zápisy do běžných tříd jsou na ZŠ Máj na programu zítra a v pátek v témže čase.

autoři: dka , Romana Kostohryzová
Spustit audio