Milujte se, množte se. Ale co když to nejde?

7. září 2015

Neplodnost je definována jako neschopnost otěhotnět po jednom roce pravidelného nechráněného styku a každý, koho se takový problém osobně dotknul, ví jak složitá, mnohdy i dlouhá a nesnadná cesta k narození vytouženého potomka neplodný pár čeká.

Nemožnost otěhotnět řeší se svými pacientkami snad každá ordinace gynekologického lékaře, protože podle statistických údajů je příčina neplodnosti páru v 50-55% právě na straně ženy, takže není divu, že pacientka podstoupí jako první všechna vyšetření a zákroky, které její lékař uzná za vhodné.

Záležitostí mužskou se páry zabývají daleko složitěji a později, mnohdy neúspěšně i z důvodů mužské nechuti a předsudkům. Přitom se nejen v lékařských kruzích ví, že plodnost mužů se v posledních dvou stoletích výrazně snižuje, počet životaschopných a pohyblivých spermií klesá a 40% světové mužské populace má spermie tak narušené, že má vážný problém s početím. Průměrný mužský ejakulát u zdravého muže obsahuje 100 miliónů spermií na 1ml, norma byla Světovou zdravotnickou organizací stanovena na 15 miliónů. A tato norma vzhledem ke zdravotnímu stavu mužů stále klesá.

Důvody jsou mnohé:

- Onemocnění - cukrovkou, nedostatečná činnost štítné žlázy a hormonální poruchy, prodělané příušnice, prolaktinom
- Chromozomální problémy
- Autoimunita k vlastním spermiím
- Ucpání kanálku nadvarlete způsobené infekcí, blokáda výtoku spermatu způsobená infekcí
- Kartagenerův syndrom
- Impotence, ejakulační selhání, retrográdní ejakulace
- Vazektomie
- Některé léky, doping (chemoterapeutika, anabolické steroidy, spironolakton, sulfasalazin...)
- Záněty, operace, úrazy, onkologické terapie…
- Vlivy, které vedou k zahřívání varlat: těsné spodní prádlo, práce s přenosnými počítači na klíně, sedavé zaměstnání (ohrožení řidičů, cyklistů), přemíra horkých koupelí, práce v teplotně náročných provozech(kuchaři, slévači..)
- Užívání marihuany aj.

Ať už jsou důvody mužské neplodnosti v současném životním stylu, ve fyzických či zdravotních problémech a s tím logicky spojené psychické nepohodě, je nutné základní vyšetření spermatu, které je pro mnohé muže něčím dehonestujícím, úkonem, který – mnohdy v obavě z lékařského verdiktu – podstupují velmi neradi nebo vůbec.

Nově se teď ovšem do lékáren a internetových obchodů dostává domácí sperm test z Kanady, který je – stejně jako např. ženské těhotenské testy - určen k jednoduchému použití doma v koupelně. Pracuje se s ním stejně, jen je potřeba na indikační proužek nanést ejakulát, nikoli moč. Během 20 minut se tak každý muž může v soukromí dozvědět, zda má normální nebo nízký počet spermií a s touto informací dál pracovat.

Autorka: MUDr. Dana Preslová, gynekoložka

Spustit audio