Miloš Urban: Faun. Příběh dvojice, která touží po dítěti, ale stále se nedaří

6. březen 2021

Povídka vyšla v knize s názvem Mrtvý holky a podtitulem Deset divných povídek, do níž autor sebral texty v minulosti už samostatně publikované. V roce 2007 ji vydalo nakladatelství ARGO, kde spisovatel pracuje jako kmenový redaktor a zároveň zde vydává i svoje knížky. Miloš Urban je mistrem ve vymýšlení překvapivých point. Dočkáme se jí i ve Faunovi. 

Účinkuje: Jiří Vyorálek
Režie: Michal Bureš
Natočeno: v olomouckém rozhlasovém studiu v roce 2008

Miloš Urban(1967) je především romanopisec. Svoji prvotinu Poslední tečka za Rukopisy vydal v roce 1998 pod pseudonymem Josef Urban. Následovaly romány Sedmikostelí, Hastrman, Paměti poslance parlamentu, Stín katedrály nebo Santiniho jazyk. Zatím posledním Urbanovým románem je detektivní román Kar(2019), v němž se vrací do Karlových Varů, kde prožil dětství a léta dospívání. Byla to prý etapa, z níž se potřeboval vypsat, hlavní hrdina je částečně autorovo alter ego.

Dva z Urbanových románů byly také zfilmovány. O filmovou podobu příběhu s názvem Hastrman se postaral režisér Ondřej Havelka. Santiniho jazyk zfilmoval Jiří Strach. Ten by také v budoucnu chtěl převést na plátno i hororový příběh z Prahy Sedmikostelí. Miloš Urban má prý hodně rád, když jeho písmenka dostávají obraz. Sám je také velký filmový fanoušek. Jeho nejoblíbenějším filmem je Hitchcockovo Vertigo. Jako čtenář má rád Nabokova, Eca, Murakamiho, Hrabala, Hakla, Kunderu nebo Kafku.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.