Miloš Smetana: Čestná stráž. Příběh plukovníka Švece a českých legionářů v Rusku v roce 1918

28. říjen 2021

Jan Šťastný, Miroslav Etzler, Jiří Langmajer, Matěj Hádek a další v historické hře, která byla oceněna v autorské soutěži.

Osoby a obsazení: Švec (Jan Šťastný), Manger (Miroslav Etzler), Roubal (Jiří Langmajer), Tonda (Matěj Hádek), Trnka (Jan Vágner), Vodrážka (Milan Kačmarčík), Lojza (Kamil Halbich), vojíni (Pavel Batěk, Petr Šplíchal, Jiří Litoš, Josef Plechatý, Vlado Rusko a Tomáš Kazmar), v dalších rolích Jan Maléř a Václav Jílek
Dramaturgie: Pavel Minks
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: v roce 2004

Ke vzniku samostatného československého státu významně přispěli čeští a slovenští vojáci, kteří za 1. světové války bojovali v jednotkách československých legií. K těm, kteří se v tomto období zapsali do historie svou statečností a obětavostí nejvýrazněji, patří i plukovník Josef Jiří Švec (1883–1918).

Plukovník Josef Jiří Švec

Povoláním byl učitel a v této profesi byl v roce 1911 vyslán do Ruska. Po vypuknutí 1. světové války vstoupil mezi vojenské dobrovolníky České družiny, ze které se později zformovaly jednotky československých legií.

Hned v prvních válečných letech se vyznamenal v bojích v Karpatech u Gorlice, statečně prošel bitvami u Zborova i Bachmače a nakonec se v hodnosti plukovníka stal velitelem 1. divize československých legií v Rusku. To už se psal rok 1918.

Legionářská divize byla v té době značně vyčerpána stálými boji i marným čekáním na posily. 25. října roku 1918 ukončila život plukovníka Švece tragická smrt. O tři dny později (28. října), tedy právě v den, kdy u nás lidé radostně oslavovali vznik samostatného státu, byl plukovník Švec pohřben v Čeljabinsku. Jeho ostatky byly převezeny do vlasti až o patnáct let později.

Legenda, která inspirovala

Plukovník Švec se stal legendou. Jeho pozoruhodný osud inspiroval i některé naše spisovatele a dramatiky, například pod titulem Plukovník Švec vzniklo v roce 1928 divadelní drama, jehož autorem byl Rudolf Medek (1890–1940). V pozdějších letech však byla postava J. J. Švece neprávem odsouzena k zapomenutí.

Text hry Čestná stráž Miloše Smetany získal prémii ve vyzývací soutěži Cena Českého rozhlasu 2002 spolu s texty Záhady zahrad (Jana Knitlová), Černý Kříž (Zdeněk Palusga) a Od soumraku do svítání, od nešpor do primy (Vladimír Zajíc).

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související