Mistr republiky v běhu z roku 1961 se také čtyřicetkrát zúčastnil legendárního náročného závodu

6. listopad 2021

„Chiropraxe je rovnání všeho možného,“ vysvětluje Milan Jílek. Bývalý přednosta Ústavu tělesné výchovy 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a také mistr republiky v běhu na 800 metrů z roku 1961 stále dochází do své ordinace v Jindřichově Hradci, kde pracuje jako chiropraktik.

K napravování lidského těla se Milan Jílek dostal přes sport. Sám byl československým reprezentantem v lehké atletice. V roce 1961 se mu podařilo časem 1:50.1 pokořit národní rekord v běhu na 800 metrů.

Když aktivní sportovní kariéru pověsil na hřebík, řadu let se profesionálně věnoval vrcholovým sportovcům. Také vedl masérské kurzy a vedle toho stále rekreačně sportoval.

Například se čtyřicetkrát zúčastnil legendárního závodu Velká kunratická. „To je survival,“ říká na adresu jednoho z nejstarších běžeckých závodů v Čechách, který se koná každoročně druhou listopadovou neděli v Kunratickém lese v Praze.

Čtěte také

„To jdeš chvílema po čtyřech do kopce, který nevyjedou ani motocykly,“ popisuje jeden z nejtěžších úseků závodu. „Já takhle lezl do toho kopce, držel se za kořeny a otočil se na mě další závodník a povídá: ,Pane Jílek, ať nám nikdo nepovídá, že za komunismu nám nebylo líp. Bylo, a o hodně. Vzpomeňte si na jednašedesátej. Vy jste to vyhrál a já byl třicátý sedmý.ʻ A další závodník pod námi se hned přidal,“ směje se.

Pak na chvíli Milan Jílek zvážní. „No, není to ani tak pravda, jako spíš polopravda. A my jsme se ve filozofii učili, že polopravda je horší než lež,“ uzavírá vzpomínku na svůj čtyřicátý běh v Kunraticích.

Rozhovor s Milanem Jílkem, sportovcem, masérem a bývalým reprezentantem Československa v lehké atletice, si poslechněte v cyklu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související