Mikulášských perníků vyrobí pekárny a cukrárny stejné množství jako loni. Budou ale dražší

27. říjen 2022 08:56

Vůně perníku se line z pekáren a cukráren. Právě vrcholí sezóna pečení tematických perníků na svátek svatého Mikuláše. Výrobci je chtějí dodat do regálů v obchodech nejpozději v prvním listopadovém týdnu. Sladkostí letos vyrobí přibližně tolik jako loni, budou ale dražší.

Pro Pekárnu Srnín a její cukrářskou dílnu v Českých Budějovicích je sezona pečení tematických perníků na Mikuláše a Vánoce jednou ze tří hlavních v roce. Péct začali v září a vyrobí na 16 tisíc tematických perníků různých velikostí. „Je to ruční práce, takže než zaučím brigádníka, je v podstatě po Vánocích. Snažíme se tedy, leč to někdy znamená přesčasy, to vykrýt s týmem, který máme,“ dodává vedoucí výroby Marcela Machutková.

Perníky už jsou v nabídce firemního obchodu. Stojí víc než loni. „Zdražování jde na bázi elektřiny, plynu, pohonných hmot, mouky. Každý to vidí v regálech obchodů a samozřejmě jsme na to museli reagovat i my a zdražili jsme. Zákazníci to vidí v běžném životě, tak to respektují i u toho produktu,“ uvádí obchodní ředitel Pekárny Srnín Radek Tichý.

O 30 procent zdražila letos své tematické perníky i společnost Rej Food z Plané nad Lužnicí. „Uzavírat v tomto období kontrakty je rizikové, protože nevíte, jestli cena, kterou kalkulujete, bude za půl roku zisková,“ připomíná výrobní ředitelka Lenka Vyhlídová.

Čtěte také

Letos má její společnost objednávky na mikulášské perníky o pět procent větší než před rokem. Trápí ji nejen ceny surovin, ale také jejich dostupnost. „Ve chvíli, kdy to není surovina typu mouka, cukr, ale třeba marmeládová směs nebo poleva, která už obsahuje další složky, tak my musíme brát jenom tu, kterou máme uvedenou na obalu. Kdybychom vzali jinou, museli bychom předělávat obaly, což je samozřejmě zase finančně a časově náročné,“ říká.

Stejně jako Pekárna Srnín, i Rej Food ale nabídku zboží neomezuje a bude péct i na Vánoce. „Tady ve  vitrínce máme třeba naši perníkovou chaloupku, která už je vyprodaná. Dohodli jsme se, že tedy ještě přiděláme asi tisíc kusů,“ ukazuje Lenka Vyhlídová.

Zájem mezi zákazníky potvrdila také spolumajitelka rodinné firmy Eva Perníky ze Strmilova na Jindřichohradecku.

Naopak pekárna v Novosedlech nad Nežárkou kvůli rostoucím cenám surovin po 30 letech tematické perníky i vánoční cukroví přestala vyrábět. Po sečtení nákladů by podle ní cena pro zákazníky byla tak vysoká, že by je nikdo nekupoval.

Spustit audio

Související