Miki Ryvola se vrací do budějovického rozhlasu, kde kdysi začínal – 22. října od 19 hodin

16. říjen 2015

Miki Ryvola – to je jméno drahé všem milovníkům a příznivcům trampské písničky! Absolvent střední průmyslové školy keramické v Bechyni (kde učil hrát na kytaru Karla Kryla), autor plejády trampských a folkových evergreenů jako Bedna vod whisky, Bál v lapáku nebo Nejšťastnější z chlapů, zakladatel legendární skupiny Hoboes, ale také spisovatel a výtvarník.

Ač je rodilý Kladeňák, Miki Ryvola miluje jižní Čechy. V 60. letech v lesích poblíž Kaplice vytvořil magickou trampskou osadu Fort Hazard, kam stále rád jezdí. Vztah má také k českobudějovickému rozhlasovému studiu. Společně s bratrem Wabim a Hoboes se zde poprvé seznámil s nástrahami studiového natáčení a rovněž zde nahrál před 35 lety album Zvláštní znamení touha.

Ve vzpomínkách se však vrátil k natáčení historické verze své jistě nejslavnější písně Bedna od whisky. „Jednou jsme natáčeli v kuse čtyři písničky, ale panu režisérovi Vaverkovi to bylo málo a chtěl, jak říkal, nějaký zákusek. Nabídl jsem mou Bednu od whisky, kterou jsem měl hotovou asi za půlhodinu. Když jsem ji přinesl do kapely, tak se Wabimu vůbec nelíbila. Řekl: To je šílený! To se nedá poslouchat! Vybodni se na to! No, nakonec jsme to jako zákusek natočili. Wabi na konci písničky vydával zvuk připomínající škrceného hada, ale Vaverkovi se to nezdálo. Chviličku přemýšlel a pak si nás zavolal. Pustil si znovu ten závěr a udělal tam ten známý stoptime. To bylo ono! Takže pan Vaverka vlastně stojí za starou trampskou hrou, podle jejíchž pravidel ten, kdo zpívá dál po konci Bedny od whisky, zaplatí celé hospodě pivo.“

Mikiho současný vztah k jihu Čech určuje také dcera Lenka, která pracuje v Českých Budějovicích jako knihovnice, ale i těsná spolupráce s populární skupinou Nezmaři. A právě dva její členové, Pavel Zajíc a Pavel Jim Drengubák, Mikiho Ryvolu doprovodí na pódiu studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice ve čtvrtek 22. října od 19 hodin.

Fotogalerie z koncertu: OBRAZEM: Miki Ryvola se vrátil do budějovického rozhlasu, kde kdysi začínal

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.