Migrénou trpí asi milion Čechů. Nemoc nelze vyléčit, ale specialisté dokáží zmírnit příznaky

22. červen 2022 10:30

Úporná bolest hlavy, ke které se často přidává třeba světloplachost nebo zvracení. Migrénou trpí v Česku kolem milionu lidí. Pomoct těm, kteří zatím nevyhledali lékaře, má Den otevřených dveří center pro léčbu migrény.

„Je to ukrutná bolest hlavy, která se snad ani nedá popsat. Já jsem to vždycky přirovnávala k tomu, že se cítím, jako kdyby mi někdo zarazil do hlavy obrovský klín a ještě s ním otáčel,“ popisuje Petra Fügnerová, která trpí na migrény přes dvacet let.

„Navíc mi bylo špatně od žaludku, nemohla jsem pozřít sousto, musela jsem se nutit vypít alespoň trochu vody. Do toho samozřejmě psychika. Byly stavy, kdy jsme chápala lidi, kteří si dokáží sáhnout na život,“ dodává.

Negativní vliv má nemoc na různé stránky života. „Poznamená to pracovní i rodinný život. Já jsem si nemohla naplánovat žádnou dovolenou, musela jsme zrušit spoustu akcí, protože jsem najednou ulehla a nebyla jsem schopná vůbec ničeho,“ potvrzuje pacientka.

Čtěte také

Migrény Petře Fügnerové ustoupily až po vhodné léčbě. „Teď všem říkám, že jsme začala žít nový život. Dostala jsem se k léku, který mi konečně zabral, je to bioléčba a jsem za ni moc vděčná,“ potvrzuje.

I když je migréna nevyléčitelná, návštěva specialisty může lidem od projevů značně ulevit. „Migrénu neumíme vyléčit, ale umíme potlačit průběh akutního záchvatu a zmírnit jeho příznaky. Pro pacienty, kteří mají migrénu často, čtyři a více dní v měsíci, máme k dispozici léčbu, která snižuje tu frekvenci,“ uvádí lékařka neurologického oddělení strakonické nemocnice Lucie Pokorná.

Pro ty, kteří by chtěli své problémy nezávazně konzultovat, se strakonické Centrum pro léčbu bolesti hlavy otevře. Potřeba nebude ani žádanka od praktického lékaře. „Bude přítomen zástupce pacientské organizace Migréna-help a určitě velkým přínosem bude návštěva psychologa, který se specializuje na problematiku pacientů s bolestmi hlavy. Přijede i pacientka, která bude sdílet svůj příběh,“ zve Lucie Pokorná.

Den otevřených dveří Centra pro léčbu bolesti hlavy ve Strakonicích se uskuteční ve středu 22. června od 15 do 18 hodin.

Spustit audio

Související