Michal Viewegh: Psaní knihy Zpátky ve hře pro mě bylo léčbou

31. květen 2015

Spisovatel Michal Viewegh a jeho nakladatel Martin Reiner přijeli v posledním květnovém týdnu do Českých Budějovic na Literární šleh. Michal Viewegh musel v posledních letech překonat těžké zdravotní problémy, bojuje se ztrátou paměti a mnoha jinými potížemi i ve svém osobním životě.

Přesto i poté, co přežil vlastní smrt, když mu praskla aorta, vydává knihy. Titul Můj život po životě shrnuje jeho drsnou zkušenost. A těží z ní i povídky v nové sbírce Zpátky ve hře.

Nakladatel Martin Reiner spisovatele v dalším psaní podporuje. „Je mi jasné, že pro Michala je psaní životně důležitá věc. Nepotřebuje ale ani příliš povzbuzovat, sám se snaží, co mu síly stačí,“ říká.

„Dny, kdy napíšu čtyři nebo pět stránek, jsou ty lepší v týdnu, takže z téhle knihy mám radost. Její psaní pro mě bylo léčbou,“ komentuje Michal Viewegh.

Nakladatel musel do textu zasahovat, ale nejednalo se o drastické úpravy. „Michal byl dříve autorem, který dodával knihy na klíč. Stačilo opravit pár překlepů a mohlo se tisknout. Teď jsme se dostali do situace, která nastává s většinou autorů – musí se o něco pozorněji dělat ta redakční práce,“ popisuje Martin Reiner.

Michala Viewegha trápí i problémy s očima, přesto se snaží číst. „Zjišťuji ale, že se mi řada témat vzdálila. Těžko hledám něco, co mě zaujme, a nakonec zjistím, že je to příběh jiného pacienta,“ dodává.

Celý rozhovor s Michalem Vieweghem si poslechněte v novém díle pořadu Literární matiné v odkazu výše. Kromě toho se autorka Hana Soukupová věnuje například ocenění českobudějovického spisovatele Františka Niedla.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio