Michaela Klevisová: Chata nad řekou. Jak těžké je prodat to, co máte rádi

27. listopad 2021

Příběh napsala autorka letos v létě přímo pro Český rozhlas Plzeň. Vypráví o místech, která milujeme a kde se cítíme dobře, ale zároveň nám dochází, že někdy je v životě třeba posunout se prostě zase o kus dál. Ta milovaná chata je na kopci nad řekou Střelou.

Účinkuje: Jana Ondrušková
Napsala: Michaela Klevisová
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň 2021

Hanka miluje rodinnou chatu na kopci nad řekou Střelou. Její muž by rád víkendový domek, kde z kohoutku neteče teplá voda, prodal. Bývalo mu tam dobře, ale časy se mění. Hanka to cítí jinak, už s žádným místem nebude tak srostlá, myslí si. A pak je tu třicetiletá svobodná Lucie, která žije ve městě, ale po venkově, kde prožila dětství, se jí často stýská.

Michaela Klevisová je autorkou řady úspěšných románů s detektivními zápletkami. Hned za svoji prvotinu Kroky vraha získala v roce 2008 Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku. Stejného ocenění se dostalo v roce 2012 i jejímu dalšímu románu Dům na samotě. V něm se objevuje zasloužilý kriminalista Josef Bergmann, trochu samorost a bručoun, který vyšetřuje zločiny i v autorčiných dalších detektivkách – Zmizela v mlze, Sněžný měsíc, Dům na samotě, Drak spí nebo v zatím posledním románu Prokletý kraj.

Narodila se v roce 1976 v Praze. Jejím otcem je spisovatel Vladimír Klevis. Ač rodilá Pražačka má jedna z nejprodávanějších současných autorek velmi blízko k západním Čechám, konkrétně k Plzeňsku. V dětství tam trávila hodně času u prarodičů na malé vsi. „Dodnes kdykoli do těch míst přijedu, mám pocit, že čerpám sílu už jenom ze známé krajiny, známých vůní. Občas se mi po tom kraji zasteskne a prostě tam musím jet," svěřila se v jednom z rozhovorů. Do západních Čech umístila i děj několika svých povídek.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio