Mezi charitou a podnikáním není velký rozdíl, ujišťuje Dobrý anděl Petr Sýkora

25. prosinec 2019

Prodal úspěšnou firmu a založil nadaci, která pomáhá rodinám s dětmi s rakovinou. Na otázku proč nešel dál v podnikání, má Petr Sýkora stručnou odpověď.

„Mezi charitou a podnikáním není zas tak velký rozdíl. V obou případech by organizace měla být užitečná. Pokud ne, ani v případě nadace člověk neuspěje. Člověk může být užitečný, když peče rohlíky, nebo v nadaci,“ vysvětlil v Blízkých setkáních.

O tom, jestli založit nadaci Dobrý anděl, dlouho přemýšlel. „Důležitější možná než finanční prostředky, byl čas, práce a zkušenosti,“ vzpomíná Petr Sýkora. „Je to velká odpovědnost a dlouhodobé rozhodnutí. Člověk je v kontaktu s nemocí, někdy s umíráním, ale taky s nadějí a uzdravováním.“

Staň se Dobrým andělem!

Stát se Dobrým andělem není podle Sýkory složité. Stačí rozhodnutí pomáhat a umění vcítit se do situace rodiny, kde je někdo vážně nemocný. „Může být starý, mladý a tu a tam se objeví i děti. Jsou to lidé všeho druhu a spíše ti ne příliš bohatí.“

„Ti opravdu bohatí si ne vždy dokáží představit, že přestože máme zdravotní péči v podstatě zdarma, dlouhé onemocnění je věc drahá,“ upozornil Petr Sýkora.

Jaké byly jeho začátky v úspěšné firmě na kancelářské potřeby? Kdo mu pomáhal nadaci založit? Proč jezdí každý rok s rodinou na Nový Zéland?

autoři: Stáňa Lekešová , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.