Město České Budějovice nechává v době epidemie dezinfikovat zastávky parním čističem

31. březen 2020 15:34

Od zastávek městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích se valí oblaka páry. Společnost FCC, která zajišťuje úklid ve městě, je totiž desinfikuje parním čističem. Jde o další preventivní opatření proti šíření nákazy novým koronavirem.

„Na parním čističi si nastavím tlak, máme tam až 200 barů, k tomu si dám teplotu 150 stupňů, takže je to čistá pára s trochou vody,“ popisuje pracovník Pavel Pihlík.

Párou pak očišťuje skleněné plochy. „Tady je vidět, jak ta špína z toho vylézá ven a rovnou se to dezinfikuje,“ ukazuje. Denně takto očistí patnáct až dvacet zastávek městské hromadné dopravy.

Čtěte také

Když není nouzový stav, používají pracovníci společnosti FCC parní čistič k úplně jiným činnostem. „Stroj se využívá třeba na čištění chodníků od žvýkaček a olejových skvrn a likvidaci plevele,“ vysvětluje náměstek primátora města Ivo Moravec.

V celých Českých Budějovicích je kolem 250 zastávek. Nejvíc znečištěné jsou podle Pavla Pihlíka ty na sídlištích. „Tam, kde jsou stromy, a pak se objevují malby od sprejerů. Jim vůbec nevadí počmárat i jízdní řády a podobně,“ dodává.

Město ukončí dezinfekci zastávek až po skončení mimořádných opatření, která mají bránit šíření nákazy koronavirem.

Spustit audio

Související