Města zasypal žlutý pyl z jehličnanů, alergiky ale trápí spíš břízy a trávy

9. květen 2018 11:20

Alergici zažívají krušné chvilky. Naráz vykvetlo hned několik alergenů, dominuje pyl břízy, borovice a smrku. Pyl jehličnanů může také za žluté nánosy na autech nebo vodních plochách.

Teplé počasí zřejmě uspíší nástup sezóny trav. Alergici si tedy ještě zdaleka neoddechnou.

„Pálení, slzení očí, kýchání, pálení v krku a dušnost a rýma,“ vyjmenovává své potíže pan Jaromír z Českých Budějovic, jeden z mnoha alergiků, kteří zamířili se svými obtížemi do lékařské ordinace.

Stále plnou čekárnu má v posledních týdnech českobudějovická alergoložka Jana Poloniová. „Toto období je hodně větrné a pacienti mají hlavně potíže s očima, trápí je slzení, pálení očí a rýma. Problém je v tom, že nastalo teplé období a rozkvetlo všechno, co mohlo, nejenom v nížinách, ale i na horách,“ vysvětluje.

Nástup pylové sezóny zaznamenávají také lékárníci. Podle Marty Weissové z lékárny v blízkosti jedné z poliklinik v Českých Budějovicích přibylo receptů od lékařů i zájemců o volně prodejné léky. „Jedná se jak o tabletky na polykání, tak různé kapky do očí a nosu na potlačení projevů alergie,“ popisuje.

Lidí neadekvátně reagujících na antigeny navíc v posledních letech přibývá. Podle lékařky Jany Poloniové se předpokládá, že v roce 2025 bude alergií trpět až 50 procent populace. Proto vznikají nové možnosti léčby.

„V pylové sezóně podáváme léky, které tlumí, ale neléčí. Máme celou škálu nových moderních antihistaminik, ale je důležité pacienta seznámit s možností alergenové imunoterapie, kdy odstraňujeme příčinu té alergie. Jsou to vakcíny, ale v dnešní době i nové tabletové formy. Pro pacienta je komfortní, že si to může podávat doma sám,“ říká.

Neobvyklé množství pylu teď trápí celé Česko. Za žlutou pokrývku ale nemůže řepka, její pyl je těžší, lepivý a nelétá. Všudypřítomný žlutý prášek produkují borovice a smrky. Pyl jehličnanů není silným alergenem, oproti tomu trávy, které vykvetou co nevidět, patří k nejagresivnějším a nejčastějším spouštěčům alergií.

autor: Tereza Hamerská
Spustit audio