Města musí od letoška uklízet chodníky od sněhu, jsou kvůli tomu také pojištěna

20. prosinec 2009

Skutečná zima přichází a jihočeská města musí řešit otázku včasného úklidu sněhu ze všech komunikací, které vlastní. To se letos týká také chodníků. Některá města připravila strategické plány úklidu sněhu, technické služby posílily techniku.

Město Vimperk situaci kolem chodníků nedramatizuje, úklid sněhu řeší jako každý rok a spoléhá na solidaritu občanů, doplnil tajemník Zdeněk Ženíšek: "Nedělali jsme žádné velké změny. Předpokládáme rozum a solidaritu lidí. Není v našich silách, abychom bělem chvíle uklidili celé město. Jako první jsme samozřejmě vyřešili pojištění. Ve městě jsme také vybrali prioritní chodníky, které by měly být uklizeny do čtyř hodin. Nejzazší chodníky uklidíme do dvou dnů."

Město Písek bude sníh z chodníků odklízet přibližně jen v té míře, jak to činilo dosud. V souvislosti s novým zákonem nehodlá zásadně měnit svůj systém zimní údržby komunikací. Jako první přijdou vždy na řadu frekventované silnice, po kterých přijíždějí lidé z okolí do práce. Následovat budou navazující hlavní ulice. Vedlejší ulice a chodníky jsou až na třetím místě.

Písek bude prioritně čistit hlavní pěší osy pohybu obyvatel. Nepovažuje za hospodárné nakoupit drahou zimní techniku a pak ji nechat nečinně stát na dvoře Městských služeb Písek. Řekl to starosta Miroslav Sládek: "Městské služby nakoupí část techniky a zdokonalí vozový park, ovšem celý systém bude stále závislý na tom, jak každý z občanů pojme úklid chodníku před svým domem. Město je pojištěno, cokoliv by se na pozemku města stalo, tak je město spolu s pojišťovnou připraveno odškodnit."

autoři: Eva Kadlčáková , Jiří Čondl
Spustit audio