Měsíček lékařský se užívá jako jídlo i léčivá bylina

2. květen 2019

Běžná letnička našich zahrádek, měsíček lékařský, jak název napovídá, má léčebné účinky, které jsou širokospektrální.

Měsíček se může stát konzumovanou potravinou, která ozdobí letní salát, dostane se do polévky, nebo je léčivkou, která utiší bolavý krk nebo sníží výskyt ekzému. Měsíček se těší dlouhé historii užívání jako jídlo a léčivá bylina zároveň.

Omlazující bylinka

Egypťané ho užívali jako omlazující bylinku, staří Řekové zlatými květy zdobili a dochucovali jídlo. I v Evropě je dlouho znám jako kulinární lahůdka, která se přidávala do sýra nebo másla pro zvýšení barevného efektu. Má delikátní sametový podtext pro polévky, vývary nebo pokrmy z rýže. Zvláště děti si oblíbili jeho chuť, která navíc odpovídá potřebám jejich organismu. Můžete dokonce najít i měsíčkové víno.

Měsíček působí na jemné úrovni, má protizánětlivé, antivirové, antibakteriální, antimykotické a antispasmodické účinky. Léčí rány, zvyšuje tvorbu žluči, čistí lymfatický systém. V Evropě je měsíček znám jako zklidňující přípravek na srdce, který tiší jeho zvýšenou činnost, posiluje zrak a odpuzuje zlé duchy. Má dlouhou historii užívání proti bolestem hlavy, žloutence,  zarudlým očím a bolestem zubů.

Ošetření ran

Nejužívanějším se měsíček stal pro ošetření podrážděných buněčných membrán. Během občanské války Severu proti Jihu ho lékaři používali na ošetření otevřených ran přímo na bitevním poli. Patří k nejvíce tišícím a nejjemnějším složkám léčivých mastí a balzámů. Měsíček stimuluje fyziologickou regeneraci a léčení pleti. Měsíčková mast léčí rány, vyrážky, zánětlivé kožní potíže, které svědí, pálí a otékají. Přiložte a potírejte měsíčkový květ na místě bodnutí včely a zredukujete otok a bolest. Měsíček můžete pokrájet a máčet ve vodě a následně vyrobit čerstvou šťávu na ošetření popálenin, opařených míst, bolavých bradavek a bodnutí hmyzem. Stejně tak je využijte na mozoly, bradavice a kuří oka.

7 způsobů, jak přirozeně čistit cévy

Granátové jablko

Zřejmě každý chce žít dlouhý život, ale jak toho docílit? Vědci zjistili, které potraviny pomáhají přecházet a v některých případech i zvrátit rozvoj srdečně-cévní choroby, na níž umírají lidé v moderním světě vůbec nejčastěji.

Měsíčkové masti

Měsíčkové masti jsou vhodné pro miminka trpící plenkovými vyrážkami, na změkčení a zvlhčení unavených končetin. Měsíček se vhodně doplňuje také s heřmánkem a jitrocelem, případně s kostivalem. Kosmetika s měsíčkem změkčí pleť, ošetří pupínky a zredukuje velké póry. Bylinný výplach úst s měsíčkem redukoval tvorbu zubního plaku až o 50%.

Vnitřně léčí měsíček gastritidu a pálení žáhy. V jedné bulharské studii 137 pacientů užívalo směs kostivalu a měsíčku, která utišila bolest u devadesáti procent účastníků. Čaj s měsíčkem působí proti vnitřnímu krvácení, zánětu krku a nosních průchodů a také menstruačních křečí. Vně lze užít měsíčkový čaj proti zánětu spojivek a bolesti uší. Studie z roku 2001 shledala bylinný extrakt ve formě ušních kapek obsahujících měsíček na bolest uší stejně efektivní jako kapky do uší tišící bolest. Zklidňuje kolitidu a vaginální podráždění. Ve starší evropské studii 24 pacientů dostávalo bylinnou směs obsahující pampelišku, třezalku, meduňku, měsíček a fenykl. 95 procent z nich pocítilo úplnou úlevu od symptomů kolitidy (zánětu střev) do 15 dnů.

Zřejmě antivirový

Měsíček je také mírně antivirový. Bylináři ho synergicky kombinují s echinaceou a měsíček zkracuje dobu nachlazení. Měsíček stimuluje očistu zvětšených a zanícených lymfatických uzlin a také může čistit fibroidní prsní cysty. Měsíček je obecně přípravkem na jaterní potíže. Obsahuje pryskyřici, kalendulin, který podporuje odtok žluči a usnadňuje zažívání. Kdo by pomyslel na to, že tato malá obyčejná rostlinka může být tak mocným spojencem v péči o zdraví?

Podle Janči a Zentricha je měsíček je také jednou z mála léčivek, které vykazují kancerostatický efekt (potlačení nádorového bujení) i při normálním podávání formou čaje, zejména v oblasti trávicího ústrojí a ženských orgánů. Také ovlivňuje odolnost nervové soustavy. Čerstvá bylina, jemně naklepaná, aby pustila šťávu, omotaná kolem nohou přes noc, má velmi příznivý vliv na křečové žíly. Obklad zafixujeme, aby v noci nespadl. Efekt by mohl být patrný již během jednoho týdne.

Vhodnou čajovou formou je odvar, připravovaný obvyklým způsobem, doba varu by však neměla překročit jednu, maximálně dvě minuty. Měsíček je vhodný k samostatnému užívání i jako ideální příměs do bylinných směsí. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.

Recepty: Měsíčková mast

Roztavíme půl kilogramu sádla a do taveniny dáme dvě hrsti čerstvého květu měsíčku i s kalichem. Necháme ztuhnout a dáme do chladničky. Za 2 - 3 dny znovu roztavíme a přidáme hrst čerstvých květů. Necháme ztuhnout a uložíme do chladničky. Za další 2 - 3 dny opět roztavíme a přidáme hrst čerstvých květů. V jiné nádobce roztavíme asi 25 gramů včelího vosku. Bylinnou taveninu přecedíme přes kovové sítko, vyplněné dvěma vrstvami gázy a přidáme roztavený včelí vosk. Do roztavené hmoty vmícháme za stálého ohřevu ve vodní lázni obsah 1 tuby červené indulony a 1 tuby heřmánkové masti nebo dermazulenu a dokonale promícháme, až se všechny složky spojí. Roztavenou hmotu za stálého míchání aromatizujeme 5g levandulového oleje nebo levandulové silice. Vlijeme do kelímku nebo skleničky, necháme pomalu tuhnout, pečlivě uzavřeme a uchováme v chladnu. Dobře uskladněná mast má trvanlivost dva roky.

Recepty: Měsíčkový olej

Čerstvé květy nacpeme do láhve, vzduchotěsně ji uzavřeme a vystavíme na čtrnáct dní na slunci. Květy pustí zlatavě oranžovou šťávu-olej, který se usadí na stěnách láhve. Do láhve nalijeme líh, ve kterém se olej rozpustí, nebo po opatrném vysypání květů olej jinak konzervujeme. Používáme hlavně na vnější rány.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související